Merce Cunningham

Merce Cunningham (16 april 1919- 26 juli 2009) was een Amerikaanse danser en eigenlijk ook choreograaf, alleen wilde hij nooit zo worden genoemd. Hij was van grote invloed op de moderne dans van de 20e eeuw.

Van danser tot choreograaf

Cunningham leerde als 11-jarige tapdansen, en in 1937 ging hij dans en theater studeren aan de Cornish School in Seattle. Van 1939 tot 1945 danste hij als solist in het dansgezelschap van Martha Graham. Zijn eerste eigen choreografie ontwierp hij in 1944, in New York. Hij deed dit samen met John Cage als pianist. Hierna volgde nog vele samenwerkingen tussen de twee, en ze kregen een relatie.

Kenmerken choreografie en beweging

Wat vooral kenmerkend was voor de samenwerking tussen Cunningham en Cage was dat de muziek en dans niet op elkaar afgestemd moesten worden. Zo ontstonden er toevalligheden, en ook de dansers wisten soms niet van tevoren in welke volgorde zij het stuk gingen dansen. Tot op een paar minuten voor de voorstelling werden er munten of dobbelstenen gegooid om te beslissen over het aantal dansers, de bewegingen: de volgorde, herhaling en in welke richting.

Kenmerkend voor de bewegingsstijl van Cunningham zijn plotse wendingen, kleine sprongetjes, langzame evenwichtsverplaatsingen en draaiingen in de romp. Zijn inspiratiebron hiervoor was het gewriemel van mensen in de New Yorkse straten. Daarnaast observeerde hij ook de natuur en de beweging van vogels, dit is duidelijk terug te zien bij choreografieën als: Beach Birds (1991), Ocean (1994) en Winterbranch (1964).

Cunningham kreeg last van artritis, als gevolg van dansen op koude en harde ondergrond. Desondanks was hij nog tot zijn dood, op 90-jarige leeftijd, dagelijks in zijn rolstoel in de dansstudio te vinden.

Gus Solomons
Reportage - 19 jul 2021

Gus is nog steeds actief als freelance danser, ondanks operaties aan zijn knie, heup en rug. ''Ik vind het nog steeds heerlijk om op te treden.''

4 baanbrekende choreografen
Reportage - 26 aug 2020

Deze 4 choreografen hebben onder andere gezorgd voor een grote verandering in de danswereld.

choreografie dans les choreograaf
Reportage - 11 okt 2019

Er zijn choreografen die op een vernieuwende manier choreograferen. De voorbeelden waar choreografen de kunst van afkijken.

merce cunningham film movie dans cunninghamtechniek
Reportage - 25 sep 2019

Merce Cunningham is beroemd geworden door zijn nieuwe ideeën over dans. In december komt er een documentaire over zijn leven.

Merce Cunningham Dance Company
Reportage - 24 apr 2015

Postmodern betekent na het moderne. Postmoderne dans is dan ook ontstaan na de moderne dans, in de tweede helft van de twintigste eeuw. In postmoderne dans ligt de nadruk op de puur formele eigenschappen van de dansbeweging waardoor een grote mate van interpretatievrijheid ontstaat.

Nieuws - 21 feb 2014

Choreografen Hans van Manen, Antoine Jully en Merce Cunningham maken ieder een deel uit van de dansvoorstelling b.19 van dansgezelschap Ballet am Rhein. Hun choreografieën Grosse Fuge, Hidden Features en Scenario worden in de periode van 28 maart tot en met 29 april 2014 opgevoerd in het operahuis Düsseldorf, Duitsland.

Abonneren op Merce Cunningham