Home » Reportage
Gus Solomons

Leeftijd is maar een getal: Gus Solomons is 82 jaar en professioneel danser

Als danser vraag je fysiek heel veel van je lichaam en hoewel dat lange tijd goed kan gaan, besluiten veel dansers het rustiger aan te gaan doen wanneer ze halverwege de dertig zijn. Het beroep wordt zwaarder wanneer je ouder wordt en ook het risico op blessures neemt toe. Sommige dansers trekken zich echter niets aan van die leeftijdsgrens en doen er alles aan om zo lang mogelijk door te gaan. Zo ook Gus Solomons. Op 82-jarige leeftijd danst hij nog steeds intensief. Hoe doet hij dat?

Oudere mensen als rolmodel

‘‘Al mijn rolmodellen waren oudere mensen,’’ vertelt Gus aan Dance Magazine. ‘‘Jan Veen, mijn leraar op het conservatorium van Boston, moet ergens in de zestig zijn geweest. Het idee dat je maar vijftien jaar zou kunnen dansen omdat je daarna moet stoppen, kwam dus nooit in mij op. Het gaat om het bespelen van het instrument dat je op dat moment hebt. Ik probeer zo min mogelijk te denken aan de bewegingen die ik nu niet meer kan maken.’’

 


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.


 

Blijven trainen

Toen Gus in 1968 moest stoppen bij de Merce Cunningham Dance Company door een rugblessure, was hij bang dat hij nooit meer zou kunnen dansen. Tot zijn verrassing genas hij volledig en begon hij met het maken van zijn eigen werk. Ruim twee decennia later zorgde de terugkomst van diezelfde blessure ervoor dat hij begon met het trainen met gewichten. Op 82-jarige leeftijd doet hij dit nog steeds.

Optreden als performer

Gus is nog steeds actief als freelance danser, ondanks operaties aan zijn knie, heup en rug. ‘‘Ik ben gestopt met het maken van choreografieën want ik heb geen nieuwe dansjes meer om te maken. Maar, ik vind het nog steeds heerlijk om als performer op te treden.’’ Daarmee is Gus een uitzondering op veel dansers en bewijst hij dat leeftijd echt niet het einde hoeft te betekenen van een danscarrière.

Meer inspiratie