Lightfoot León

Lightfoot León is een choreografenduo bestaande uit Sol León en Paul Lightfoot. De twee leerden elkaar kennen bij het Nederlands Dans Theater en werken hier sinds 1991 samen aan choreografieën. 

Samenwerking Sol León en Paul Lightfoot

De samenwerking startte toen Sol León het decor en de kostuums voor Step Lightly van Paul Lightfoot creëerde. Sindsdien creëerde León  voor iedere productie het decor en de kostuums, maar ze raakte ook steeds meer betrokken bij de choreografie. In 2002 werden Lightfoot en León benoemd tot huischoreografen van het gezelschap.

Sol León bij Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater

Sol León is oorspronkelijk afkomstig uit Spanje en deed haar dansopleiding aan de Nationale Ballet Academie van Madrid. Na de opleiding kwam León in 1987 naar Nederland om te dansen bij NDT2. In 1989 stroomde ze door naar NDT1 en danste ze in choreografieën van Jiří Kylián, Hans van Manen en Mats Ek. Ze stopte in 2003 met dansen om zich geheel aan choreografie te kunnen wijden. Sinds oktober 2012 is León tevens artistiek adviseur van het Nederlands Dans Theater.

Paul Lightfoot artistiek directeur Nederlands Dans Theater

De Engelse Paul Lightfoot werd opgeleid aan The Royal Ballet School in Londen. Hij kwam in 1985 bij NDT2 en mocht in 1987 naar NDT1. Lightfoot bleef dansen tot 2008, terwijl hij ondertussen ook choreografeerde. Hij danste in vele werken van gerenommeerde choreografen. Lightfoot ontving diverse prijzen, waaronder de Lucas Hovingprijs in 1994 en de Choreografieprijs in 1997 van Stichting Dansersfonds ’79. Sinds september 2011 is Paul Lightfoot de artistiek directeur van het Nederlands Dans Theater.

Choreografenduo Lightfoot León

Lightfoot en León werken niet alleen samen, ze zijn ook levenspartners. In een interview met Irene Start uit 2005 geven ze aan dat het samenwerken niet altijd eenvoudig is. “We zijn allebei nogal extreem en intens en het gaat altijd maar door, in de studio, thuis”, aldus Sol León. De karakters van de twee botsen, maar volgens het duo heeft dat een positieve invloed op hun werk. 

Choreografieën van Sol León en Paul Lightfoot

Tot nu toe maakten Lightfoot en León meer dan 45 choreografieën voor het Nederlands Dans Theater, waaronder Shutters Shut (2003), Silent Screen (2005), Shoot the Moon (2006), Swan Song (2010) en Shine a Light (2012). Het werk van het choreografenduo wordt over de hele wereld gedanst en ze mochten ook diverse dansprijzen in ontvangst nemen voor hun creaties, waaronder diverse Zwanen, een Benois de la Danse en de Herald Archangel. Naast werk voor het Nederlands Dans Theater maakte Lightfoot León ook werk voor het Scapino Ballet (Present(s), 2011-2012) en Introdans (Susto, 2005 en Sad Case, 2008).

The Grey - Marne & Imre van Opstal, Nederlands Dans Theater. © Rahi Rezvani
Review - 24 apr 2017

In het vierluik Smoke and Mirrors van het NDT 2

In Smoke and Mirrors van het NDT 2 wordt de condition humaine subliem onderzocht. Van kleinschalig individu tot macrosociaal niveau, en alles wat er tussenin zit. Een intens ontroerend, humoristisch, en vervreemdend vierluik.

 

Source of Inspiration Gala, bron: Holland Dance Festival
Review - 31 jan 2016

Het festival en het openingsprogramma vormen een venster op de internationale danswereld. Gekozen is voor prachtige klassiek, elegante choreografieën. Alleen is de hoeveelheid mannen op het podium wel een beetje 'overdone'. 

© Nederlands Dans Theater, foto Rahi Rezvani
Review - 11 dec 2015

Het Nederlands Dans Theater sluit het kalenderjaar af met een nieuwe versie van 'School of Thought' van Sol León en Paul Lightfoot, een dansvoorstelling die de toeschouwers letterlijk dichtbij de dansers brengt.

Aureus, NDT2, Shearing the Wolves
Review - 3 nov 2015

Shearing the Wolves voelt als een thuiswedstrijd voor het Nederlands Dans Theater, waarin het toptalent waarover dit dansgezelschap beschikt met trots wordt getoond. 

Review - 17 apr 2015

Met Feest van Introdans Ensemble voor de Jeugd maken kinderen kennis met échte moderne dans en zonder dat de choreografieën zó veel simpeler en toegankelijker zijn gemaakt, dat de kwaliteit van dans verloren gaat. Eveneens voor volwassen!

 FEEST, Introdans Ensemble voor de Jeugd
Nieuws - 6 mrt 2015

Op 7 maart presenteert Introdans Ensemble voor de Jeugd een swingend feest met drie werken uit de Introdans-schatkist én een voor Nederland nieuw ballet.

Review - 27 jan 2014

Alweer 35 jaar zet het Dansersfonds ‘79 zich in voor de bevordering van de Nederlandse danskunst. De 17e editie van het tweejaarlijkse benefietgala van de stichting was ditmaal geheel gericht op het Nationale dans- en choreografietalent.

Abonneren op Lightfoot León