FEEST, Introdans Ensemble voor de Jeugd

Swingend FEEST met Introdans Ensemble voor de Jeugd

Introdans Ensemble voor de Jeugd viert zijn vijfentwintigste verjaardag en presenteert op 7 maart een swingend feest met drie werken uit de Introdans-schatkist én een voor Nederland nieuw ballet. Bon Appétit! van Robert Battle, Psycho Killer van Daniel Ezralow en Susto van Sol León en Paul Lightfoot zorgden in binnen- en buitenland al voor volle zalen. Rave van Karole Armitage is de nieuwste aanwinst op het repertoire van het gezelschap.

Rave van Karole Armitage

De Amerikaanse Karole Armitage choreografeerde Rave na de aanslagen op 11 september 2001 in New York. Maar in plaats van weg te zinken in somberheid en verdriet, koos Armitage voor een werk vol overlevings- en scheppingsdrift. Ze combineert - kenmerkend voor haar stijl - verschillende danstechnieken, dit keer: voguing, capoeira, wushu (Chinese krijgskunst) en ballettechniek. Voguing is de voormalige ‘punkballerina’ wel toevertrouwd. De choreografie van videoclips van Michael Jackson en Madonna, waaronder Madonna’s hit Vogue, was in haar handen.

Het vaste tableau van Introdans Ensemble voor de Jeugd breidt speciaal voor Rave eenmalig uit naar vierentwintig dansers. Van top tot teen beschilderd en in eigentijdse urban outfits gestoken, razen zij in een kleurenbombardement over het toneel.

Bon Appétit! van Robert Battle

In de afgelopen tien jaar was Robert Battle een regelmatige gast bij Introdans. Sinds zijn Nederlandse debuut in 2003, dansen beide ensembles dansen werken van hem, waaronder de wereldpremière Bon Appétit (2007). Als choreograaf onderscheidt Battle zich door zijn dynamische, fysiek doorgaans heel uitdagende danstaal en door zijn grote verbeeldingskracht.

Susto van Lighfoot Léon

Sol León en Paul Lightfoot zijn twee van de meest vooraanstaande choreografen van ons land. Sinds 1989 creëren ze samen choreografieën, meestentijds voor het Nederlands Dans Theater. In 2005 ging hun choreografie Susto bij Introdans Ensemble voor de Jeugd in première. De Volkrant schreef eerder over Susto: “Introdans laat zien dat ook een volwassen choreografie van Paul Lightfoot en Sol León best aan kinderen is besteed. Zelfs als die gezet is op Beethovens Vijfde Symfonie”.

Psycho Killer van Daniel Ezralow

De Amerikaanse choreograaf en danser Daniël Ezralow (Los Angeles, 1957) benaderd dans doorgaans heel innovatief, ook in theatertechnisch opzicht. Zijn choreografieën hebben vaak een ‘showy’ karakter, maar nooit in de platte betekenis, alleen al omdat Ezralow van zijn dansers (en zichzelf) een buitengewone fysieke beheersing vraagt. Een van zijn specialismen is het creëren van strak unisono uitgevoerde groepsscènes, waarin hij de dansers – soms met gebruik van acrobatische elementen – bijna als robotten laat bewegen. Psycho Killer (1997) is het oudste werk in het vierluik van FEEST.

Bekijk hier de speellijst.

Foto FEEST: Pieter Henket

Meer inspiratie