Igone de Jongh

Danseres Igone de JonghIgone de Jongh heeft een glansrijke carrière gehad als eerste soliste bij het Nationale Ballet. Lees hier alles over haar leven en het laatste nieuws.

Dansgeschiedenis en dansprijzen

Igone de Jongh werd opgeleid aan de Nationale Balletacademie in Amsterdam en The Royal Ballet School in Londen. Nog tijdens haar opleiding won ze de Arnold Haskell Award en daarna ook de Aanmoedigingsprijs 2002 van Stichting Dansersfonds’79 en de Alexandra Radius Prijs 2003.

Succes Igone de Jongh

Behalve om haar bijzondere vertolkingen in het klassieke balletrepertoire staat Igone de Jongh vooral bekend als muze van choreograaf Hans van Manen. Tijdschrift Dance Europe plaatste haar in 2012 in de internationale dansers-top 100.

La Dame aux Camèlias (2018), Het Nationale Ballet
Reportage - 24 jan 2021

Het meeslepende dansdrama van de choreograaf John Neumeier gaat over onmogelijke liefde. Het werd één van de grootste successen van Het Nationale Ballet.

Biografie Igone de Jongh
Nieuws - 7 dec 2020

De biografie van Igone de Jongh levert nogal wat commotie op. Ook balletlegende Alexandra Radius praat daarover mee in een radioprogramma.

Biografie Igone de Jongh
Nieuws - 7 dec 2020

Igone is niet blij met de manier waarop ze weg is gegaan bij Het Nationale Ballet. Artistiek leider Ted Brandsen vindt dit jammer.

Igone de Jongh en Jan Kooijman
Reportage - 9 sep 2020

Juist in tijden van corona is het belangrijker dan ooit om de rijkdom en waarde van de Nederlandse dans te tonen aan een zo groot mogelijk publiek.

Foto via Pexels. Biografie over Igone de Jongh vanaf oktober te koop.
Nieuws - 6 aug 2020

De biografie van Igone Römer-de Jongh: Igone - de biografie, geschreven door Marcel Langedijk, is vanaf oktober verkrijgbaar in de winkels.

Jan Kooijman maakt online interviewserie over dansen op 1,5 meter
Nieuws - 21 mei 2020

Voormalig danser Jan Kooijman spreekt Igone de Jongh, Ed Wubbe, Floris Bosveld, Conny Janssen, Alida Dors en Lucia Marthas over dansen op 1,5 meter.

hoogtepunten nieuws dans danswereld Nederland
Reportage - 30 dec 2019

In 2019 is er veel gebeurd in de danswereld. Vele prijzen zijn verdeeld en vele voorstellingen zijn gedanst: een kort overzicht.

Applaus Han Ebbelaar en Alexandra Radius. Foto Antoinette Mooy
Review - 18 dec 2019 - Joanna Fox

Dansersfonds ’79 viert zijn veertigjarig jubileum met een extra feestelijke Nederlands Balletgala. Naast de vele hoogtepunten valt er ook een prijzenregen.

igone de jongh nationale ballet
Nieuws - 1 nov 2019

De Haarlemse begon op haar achtste aan de opleiding aan de Nationale Balletacademie en groeide uit tot eerste soliste bij het Nationale Ballet.

Dansen in de zomer. Foto: David Hofmann via Unsplash.
Reportage - 10 sep 2019

De zomervakantie is voor de een de tijd om uit te rusten, voor de ander om mee te doen aan workshops. Wat deden de topdansers afgelopen zomer?

Pagina's

Abonneren op Igone de Jongh