Igone de Jongh

Danseres Igone de JonghIgone de Jongh heeft een glansrijke carrière gehad als eerste soliste bij het Nationale Ballet. Lees hier alles over haar leven en het laatste nieuws.

Dansgeschiedenis en dansprijzen

Igone de Jongh werd opgeleid aan de Nationale Balletacademie in Amsterdam en The Royal Ballet School in Londen. Nog tijdens haar opleiding won ze de Arnold Haskell Award en daarna ook de Aanmoedigingsprijs 2002 van Stichting Dansersfonds’79 en de Alexandra Radius Prijs 2003.

Succes Igone de Jongh

Behalve om haar bijzondere vertolkingen in het klassieke balletrepertoire staat Igone de Jongh vooral bekend als muze van choreograaf Hans van Manen. Tijdschrift Dance Europe plaatste haar in 2012 in de internationale dansers-top 100.

Igone de Jongh
Nieuws - 3 apr 2024

Dansmakers, choreografen en dansers presenteren tijdens het festival nieuw werk en doorbreken de grenzen tussen de dansstromingen.

Igone de Jongh
Nieuws - 12 dec 2023

Igone komt terug naar de theaters met Beauty Persists, waarin zij drie wereldpremières zal vertonen.

Interview - 17 feb 2022

In haar nieuwe theatervoorstelling I, danst Igone de Jongh (42) niet alleen haar favoriete balletten, maar gaat ze ook in gesprek met het publiek.

Jan en Igone
Nieuws - 14 sep 2021

Jan en Igone gaan samen in gesprek met bijzondere mensen uit de danswereld. Wat is hun achtergrond en waar staan ze in hun carrière?

Piece of My Heart
Nieuws - 14 jul 2021

Het verhaal gaat over de vriendschap tussen Irma en Olga en speelt zich af in de ambitieuze danswereld van het ballet in de losbandige jaren 70.

Igone de Jongh
Reportage - 7 mei 2021

Terwijl Igone terugblikt op haar lange loopbaan en zoekt naar nieuwe artistieke wegen, komt ook een grotere vraag de orde. Waarom danst Igone?

La Dame aux Camèlias (2018), Het Nationale Ballet
Reportage - 24 jan 2021

Het meeslepende dansdrama van de choreograaf John Neumeier gaat over onmogelijke liefde. Het werd één van de grootste successen van Het Nationale Ballet.

Biografie Igone de Jongh
Nieuws - 7 dec 2020

De biografie van Igone de Jongh levert nogal wat commotie op. Ook balletlegende Alexandra Radius praat daarover mee in een radioprogramma.

Biografie Igone de Jongh
Nieuws - 7 dec 2020

Igone is niet blij met de manier waarop ze weg is gegaan bij Het Nationale Ballet. Artistiek leider Ted Brandsen vindt dit jammer.

Igone de Jongh en Jan Kooijman
Reportage - 9 sep 2020

Juist in tijden van corona is het belangrijker dan ooit om de rijkdom en waarde van de Nederlandse dans te tonen aan een zo groot mogelijk publiek.

Pagina's

Abonneren op Igone de Jongh