Biografie Igone de Jongh

Alexandra Radius over Igone: ‘Ze is rancuneus’

De biografie van Igone de Jongh levert nogal wat commotie op. De voormalig eerste soliste bij Het Nationale Ballet haalt namelijk flink uit naar het gezelschap, en dan met name naar artistiek directeur Ted Brandsen. Balletlegende Alexandra Radius zegt in het radioprogramma Goed Ingelichte Kring dat ze niet begrijpt waarom Igone met dit verhaal naar buiten is gekomen. Ted zelf heeft ook laten weten dat hij het jammer vindt

Ontzet

Vorig jaar nam Igone na 24 jaar als eerste soliste afscheid van het gezelschap. De manier waarop dat toen verliep blijkt haar nogal dwars te zitten. Ze is onder andere ontzet dat haar de kans is ontnomen om als balletmeester of coach verbonden te blijven aan Het Nationale Ballet. Dat vertelt ze aan Marcel Langedijk, die de biografie heeft geschreven.

Twee kanten aan het verhaal

Volgens Alexandra Radius heeft het verhaal echter twee kanten. ‘‘Het Nationale Ballet is geen wespennest,’’ stelt ze vastberaden. "Ze wilde balletmeester worden, maar daar was nu geen plaats voor. Ted heeft haar wel aangeboden om als balletmeester aan de academie van Het Nationale Balletles te geven. Via deze weg kun je uiteindelijk doorstormen.” Alexandra vertelt dat dat alleen het geval is wanneer er plaats is. "Je kunt niet van iedere danser die ophoudt een leraar maken."

Rancuneus

De oud-ballerina vindt het jammer dat Igone zo ‘rancuneus’ is. Volgens haar schept Igone in haar boek het beeld dat ze zomaar is weggebonjourd, maar Alexandra vindt dat de ballerina ‘alle kansen heeft gekregen.’

Wat ook minder naar buiten komt is dat Igone zelf is gestopt. Ted had graag gewild dat Igone de 25 jaar had volgemaakt, zo zegt hij in een interview met NRC.

Alexandrea vindt het daarnaast zonde dat Igone met dit verhaal naar buiten is gekomen. "Dat is gewoon niet goed voor de danswereld. Ze had nog zoveel mooie balletten kunnen dansen, die ze nog zo goed doet, waarom stapte ze op?"

Luister hier naar het hele interview met Alexandra Radius.

 

 


Alles over dans in Dans Magazine

Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews. 


 

 

 

Meer inspiratie