ted brandsen nationale ballet amsterdam prijs

Ted Brandsen wint de Amsterdamprijs voor de Kunst

Ted Brandsen, directeur en choreograaf van Het Nationale Ballet, heeft de Amsterdamprijs voor de Kunst gewonnen. Brandsen ontving de prijs in de categorie Bewezen Kwaliteit. De prijs bestaat uit een geldbedrag van vijfendertig duizend euro en een schaal van de stad Amsterdam. Tijdens de feestelijke bekendmaking overhandigde burgemeester Femke Halsema de prijs.

Ted Brandsen

Van 1981 tot 1991 was Brandsen danser bij het Nationale Ballet. Vanaf 1991 richtte Brandsen zich op choreografie en maakte choreografieën voor nationale en internationale voorstellingen. In 2002 keerde de choreograaf terug naar Nederland als assistent artistiek directeur. Een jaar later werd hij artistiek directeur en sinds 2012 vervult hij de functie van directeur van het Nationale Ballet.

Gewaardeerd om maatschappelijke betrokkenheid

Brandsen wordt door de jury geprezen omdat hij zich niet alleen op het Nationale Ballet richt, maar ook aandacht heeft voor de danswereld eromheen. De directeur richtte in 2013 de Junior Company op, waar dansers na hun opleiding de overgang naar de beroepspraktijk leren maken. Drie jaar later richtte Brandsen ook het fonds Dance for Peace op, waarmee hij geld genereert om dansers uit oorlogsgebieden te helpen bij hun toekomst. De jury: "Brandsen ziet daarnaast de urgentie om Het Nationale Ballet te blijven ontwikkelen op het gebied van inclusiviteit, diversiteit, verjonging en digitalisering. Het zijn deze – voor het grote publiek soms onzichtbare maar zeer belangrijke activiteiten en initiatieven – waarvoor de jury hem alle lof wil geven."

Brandsen wil de geldprijs inzetten als studiebeurs om kinderen met talent voor ballet, die afkomstig zijn uit minder gefortuneerde gezinnen, de kans te geven om te gaan studeren aan de Nationale Balletacademie.

Amsterdamprijs voor de Kunst

Naast Brandsen zijn er nog twee andere winnaars. Beeldend kunstenaar Raquel van Haver won in de categorie Stimuleringsprijs en documentairemaker Aboozar Amini werd uitgeroepen tot winnaar in de categorie Beste Prestatie. Jaarlijks kent het Amsterdams Fonds voor de Kunt de Amsterdamprijs voor de Kunst toe aan drie kunstenaars of instellingen die een bijzondere en stimulerende bijdrage leveren aan kunst in Amsterdam.

Meer inspiratie