Igone de Jongh

Igone de Jongh opent Dansdagen Haarlem: ''In Haarlem is mijn liefde voor dans begonnen''

Vrijdag 12 april opent Igone de Jongh het nieuwe dansfestival Dansdagen Haarlem. Dansmakers, choreografen en dansers presenteren tijdens het festival nieuw werk en doorbreken de grenzen tussen de dansstromingen. Professionals, amateurs en dansliefhebbers zetten drie dagen lang Haarlem als dansstad op de kaart. 

Liefde voor dans

"In Haarlem is mijn liefde voor dans begonnen en zette ik mijn eerste passen op de balletvloer,'' vertelt Igone. ''Daarom ben ik enorm trots dat ik ambassadeur ben van Dansdagen Haarlem, een spiksplinternieuw festival dat de dans viert en dat gedragen wordt door zowel de professionals als de amateurs. Dat is echt uniek in Nederland! Het is een eer om de rijke danscultuur van Haarlem te vieren op twee prachtige locaties: de Schuur en de Stadsschouwburg. Het verheugt me dat we als stad kunnen pronken met zulke geweldige plekken waar bezoekers kunnen genieten van dans; van klassiek tot modern, van hiphop tot circus en van rollerskate tot salsa. Ik kijk ernaar uit om dit bijzondere evenement met jullie te delen!"  

Bestaande voorstellingen en showcases

Het programma van het festival bestaat uit bestaande voorstellingen en showcases én nieuw te maken werk, samenwerkingen met amateur- en semiprofessionele dansers en Haarlemse danscollectieven en participatie-onderdelen als workshops, een dancebattle, talks en een rollerdisco. Het publiek maakt kennis met een mix aan genres: van klassieke dans tot modern, van hiphop tot circus en global dance.

Schuurprogrammeur Marjorie Boston: “Het landelijke festivallandschap van dans is vrij gescheiden per genre, terwijl de praktijk en de makers dat steeds minder zijn. Dansdagen Haarlem springt in dat gat door het beste van alles te laten zien in een gebalanceerde mix. Met Dansdagen Haarlem beogen we op termijn een landelijk toonaangevend, discipline- en generatie-overstijgend dansfestival te realiseren waar profs en amateurs mixen. ” 

Masterclass Igone de Jongh 

Op de laatste dag van Dansdagen Haarlem zal Igone het toneel in de Stadsschouwburg betreden. In Masterclass zal Igone de Jongh live twee pupillen coachen bij het aanleren van groot klassiek werk, waarna de pupillen dit stuk opvoeren, begeleid door live piano. Aan de hand van videofragmenten, quotes en een interview leren we Igone in deze masterclass als mens, danser en coach beter kennen. Masterclass belooft een middag te worden vol liefde voor de dans, de danspraktijk en het persoonlijke verhaal.

Cirkel Solo’s - in opdracht van de Stadsschouwburg en de Schuur 

Vier toonaangevende choreografen ontwikkelen speciaal voor het festival een nieuwe danssolo. De uitgenodigde makers zijn Dalton Jansen, Melisa Diktas, Sherise Strang en Sedrig Verwoert. De performer danst in een verlichte cirkel waar het publiek omheen zit. Op die manier krijgt de bezoeker een unieke kans om dicht bij het werk en de maker te komen.

Schouwburgprogrammeur Laura Marcus: “De Stadsschouwburg en de Schuur willen voorbij de losse programmering gaan, dans nog meer een gezicht geven en laten zien hoe breed en kwalitatief het danslandschap in Nederland is. De voorstellingen en presentaties van Dansdagen Haarlem lopen in genre sterk uiteen, maar hebben met elkaar gemeen dat het lichaam het medium is voor de vertelling – soms abstract en soms concreet, soms beeldend of soms puur expressief, soms gecomponeerd, soms geïmproviseerd.” 

Haarlem dansstad

De Stadsschouwburg en de Schuur hebben dans hoog op de agenda staan en het dansaanbod voor de vlakke vloer in de Schuur en voor de grote zaal van de Stadsschouwburg vullen elkaar mooi aan. Voor het eerst slaan de beide podia de handen ineen om een nieuw dansfestival te organiseren. Ze stellen samen het programma samen en coproduceren het festival vanuit de gezamenlijke visie om van Haarlem een dansstad te maken.

Meer inspiratie