Home » Review
Anusch. © Hollandse Bellydance Toppers 

Nederlandse buikdanseressen schitteren op wereldniveau

Nadia Tan

Nederlandse buikdanserressen bewijzen zichzelf van hun talent in de twee-uur-durende oriëntaalse dansvoorstelling Het Spektakel. De zogeheten Hollandse Bellydance Toppers ontvouwen zich op het podium met dramatische en lieflijke taferelen. Deze allereerste editie van organisatrice en oriëntaalse danseres Anusch Alawerdian vraagt zeker om een vervolg!

Het is de eerste dansvoorstelling waar zoveel (tien) Nederlandse buikdanstoppers samen op één podium optreden. Alawerdian creëert met Het Spektakel een nationale tegenhanger van haar internationale Summer Bellydance Festival. De organisatrice miste een show met alleen Nederlands buikdanstalent, vertelt ze in het digitale uitmagazine van Leiden. Nederland doet op internationaal buikdansgebied zeker mee. Zo treden onder andere buikdanstoppers Rachid Alexander, Loretta* en Alawerdian wereldwijd op.

Mena Leila dramatiseert de vlucht

Het Spektakel zit vol mooie verhalen. Zoals de dans van de Alkmaarse Mena Leila over heimwee naar haar eigen land. Een actueel thema over de huidige vluchtelingen. Verhuld achter een zwarte sluier, alleen op het nog onverlichte podium bracht me al kippenvel. Ik dacht: 'Dit wordt vast een geweldige dans!' En dat werd het. Als de dramatische muziek start en de lichtspots aanspringen, snelt ze naar voren. Leila kijkt wanhopig door haar sluier het publiek in, alsof er rook is waardoor ze niet goed kan zien. Ze moet vluchten van deze oorlogshaard.

Laetana. © Hollandse Bellydance Toppers 

De oriëntaalse danseres werpt radeloos haar sluier de lucht in en trekt deze weer dramatisch naar de vloer. Ze is in gevecht met haar gevoelens. Leila wil in haar thuisland blijven, maar ze moet vluchten. De danseres voelt zich weggerukt uit haar moederland die ze helemaal niet verlaten wil. Gedurende haar hele dans voel ik kippenvel, stokt mijn adem, vergeet ik mijn ogen te knipperen en zit ik versteend als een standbeeld. Wauw, wat brengt Leila de wanhoop mooi over! Geweldig! Fenomenaal! De buikdanseres met Tunesische roots trad eerder op in de oriëntaalse dansvoorstelling De Godinnen. Ook is ze oprichter van Stichting Werelddans om dans en muziek uit alle windstreken te stimuleren.

Het Spektakel ontvouwt zich als schilderij

Ook bij de andere dansen van het uitverkochte Spektakel geniet ik van de mooie taferelen die zich op het podium ontvouwen. Zo dartelt Loretta (Hellendoorn) met sierlijke armen lieflijk en verfijnd over het podium. De oriëntaalse danseres is met haar 21 jaar de jongste Bellydance Topper. Ook raakt de expressieve mimiek van de enige mannelijke buikdanser Rachid Alexander me als hij verlegen hurkt om vervolgens met zijn ogen naar het publiek te lonken.

Rachid. © Hollandse Bellydance Toppers 

Eerder in 2015 viel ik tijdens International Summer Bellydance Festival en Orientalicious van de ene in de andere verbazing. De ene na de andere oriëntaalse dansstijl passeerde de revue. Mijn handen waren beurs door al dat geklap. Het vele lachen zorgde voor stijve kaken. Vandaag genoot ik van steeds een nieuw schilderij dat zich op het podium openbaarde. Het was zo lieflijk, gemoedelijk, elegant en soms dramatisch. De buikdansscène heeft zich nog meer ontwikkeld richting toneelwaardige dansvoorstellingen. I want more!

*oriëntaalse danseressen hebben vaak een artiestennaam die ook uit één naam kan bestaan

Meer inspiratie