Home » Reportage

Eerste dag International Summer Bellydance Festival is multi-cultureel

Door Nadia Tan

Het International Summer Bellydance Festival (ISBF) van oriëntaalse danseres Anusch Alawerdian vierde 28 tot en met 30 augustus haar eerste lustrum. Het dansfestival in Het Leidse Volkhuis in Leiden bestaat uit dansworkshops, een danswedstrijd, een modeshow en twee galashows. Nadia Tan danst al jaren oriëntaalse dans en is tijdens dit festival benieuwd welke nieuwe inzichten ze opdoet.

ISBF ontvangt internationale danseressen

Het internationale karakter van het festival wordt me de eerste dag al duidelijk. Mijn hotelkamer deel ik met een Italiaanse en een Duitse deelneemster. Verder krijg ik vandaag les van een Braziliaanse, een Poolse en een Taiwanese oriëntaalse danslerares. Ook de Nederlands-Armeense Anusch Alawerdian verzorgt een workshop. Ze woont tegenwoordig in de Verenigde Arabische Emiraten en is speciaal voor het festival overgevlogen. Tijdens de lunch raak ik aan de praat met de enige Chinese deelneemster. Ik heb geen idee wie Nederlands is en praat voor de zekerheid tegen iedereen in het  Engels.

Gina Chen brengt Argentijnse buikdansstijl

De eerste dag is gevuld met vier workshops van anderhalf uur. Zo volg ik een workshop Argentijnse buikdansstijl van Gina Chen uit Taiwan. Ik heb nog nooit van deze variant van oriëntaalse dans gehoord. De dansstijl bevat invloeden uit klassiek ballet en Argentijnse tango.

Oriëntaalse danseres Chen leert ons een choreografie aan, zodat we een idee krijgen van Argentijnse buikdans. Bij één beweging leg ik mijn rechtervoet tegen de linkerknie, waardoor mijn rechterknie omhoog gaat. Ik heb het idee dat ik ‘een knietje geef’. Terwijl de knie omhoog blijft, laten we de rechterheup naar beneden vallen (zogenoemde hipdrop). De eerste beweging doet me denken aan Argentijnse tango, terwijl de hipdrop een typische buikdansbeweging is.

Bij een andere beweging gooi ik het rechterbeen recht vooruit, net als een grand battement uit klassiek ballet. Terwijl het been horizontaal in de lucht blijft, maken we een hipdrop. Ik zie de combinatie van klassiek ballet met oriëntaalse dans. Als kind heb ik jaren klassiek ballet gevolgd en de klassieke dansbewegingen voelen voor mij als een herkenning. Wel merk ik dat ik moeite heb met deze combinatie van dansbewegingen.

Haarzwaaien kan op ISBF

Na de lunch schuif ik aan bij een workshop over de Irakese dansstijl. Jasirah* uit Polen geeft de workshop. De les begint met uitleg over de Irakese dans. Jasirah vertelt dat onder de Irakese dans vele stijlen vallen, waaronder Kawleeya. Kawleeya is een volksdans en wordt gedanst door zigeunervrouwen op de straten.

Kawleeya bestaat uit vele haarbewegingen en het springen door de ruimte. Jasirah leert ons een aantal haarbewegingen aan. Zo maken we cirkels met onze hoofden zodat het haar in de rondte zwiept. Het hoofd bewegen we vanuit het bovenlichaam. Als je je haren voor je hoofd wil gooien, moeten we onze buikspieren aanspannen. Als ik het probeer, merk ik dat mijn nekspieren niks doen en dat het dan best gemakkelijk gaat. Het rondwiepen van mijn haren creëert een bries die een welkome verkoeling brengt in de warme workshopruimte.

Anusch Alawerdian programmeert danswedstrijd

Anderhalf uur na de dansworkshops begint de oriëntaalse danswedstrijd, een ander onderdeel van International Summer Bellydance Festival. De Franse buikdansgroep Nahel maakt op mij de meeste indruk. De vier oriëntaalse danseressen dragen allen een rode wijde rok tot aan de grond met een rode glitter-bh.

Op tragische muziek wisselen de oriëntaalse danseressen harde met zachte dansbewegingen af. Zo zitten alle vier de danseressen gehurkt in een kring naar elkaar toe op het podium. Ze strijken met hun handen langzaam door hun haren en laten hun hoofd naar beneden hangen, alsof ze verdrietig zijn. Ineens staat één van de oriëntaalse danseressen op naar het publiek toe en maakt een krachtige shimmy (een beweging waarbij de heupen snel heen en weer trillen). Ze kijkt bedroefd naar het plafond. Daarna zakt de danseres langzaam op haar hurken en staat een andere danseres op om een andere buikdansbeweging in te zetten. Ik heb het idee dat ik naar een verdrietig liefdesverhaal kijk. Alsof een geliefde is overleden en deze gemist wordt. Kippenvel!

Eerste dag ISBF is geslaagd

De eerste dag is ten einde. Moe, maar voldaan loop ik terug naar het hotel. Ik heb vandaag van nieuwe dansstijlen geproefd, heb heerlijk met mijn haren gezwiept en heb genoten van de dansen tijdens de wedstrijd. Ik kijk uit naar de volgende dag, vooral naar de workshop amazonestijl van de Russische Nadia Nikishenko. Ik heb geen beschrijving van de workshop, maar één van mededeelneemsters vertelt me dat Nikishenko een over-de-top-fantasiestijl heeft ontwikkeld. Ik hou van fantasie, dus ik ben benieuwd!

*oriëntaalse danseressen gebruiken vaak een artiestennaam die uit één of twee namen kan bestaan.

Morgen: Nadia's blog over de tweede dag van het festival!

Ga voor meer informatie naar http://www.summerbellydancefestival.com/.

Meer inspiratie