Anusch Alawerdian: “De sierlijkheid en vrouwelijkheid van het buikdansen betoverden mij”
Door Carolien Verduijn
Het International Summer Bellydance Festival viert dit jaar haar eerste lustrum. Het creatieve brein achter dit festival is buikdanseres Anusch Alawerdian. Anusch vertelt over buikdans 2.0, haar drive om Nederland te laten kennismaken met buikdans en haar eigen danscarrière.
Hoe ben je op het idee gekomen om het International Summer Bellydance Festival te organiseren?
“Ik reis heel veel, en zo ontdekte ik buikdanstalenten in alle hoeken van de wereld. Daarnaast wil ik graag in contact blijven met Nederland. Ik woon en werk momenteel in Abu Dhabi, en ik wil buikdanstalenten graag kennis laten maken met Leiden en ons mooie Nederland. Daarom besloot ik een festival te organiseren waarmee ik elk jaar de talenten uit de buikdanswereld samenbreng. Ik ben dan ook zeker van plan om dit nog vele jaren voort te zetten.”
Waarom heeft het genre buikdansen een eigen festival nodig?
“Buikdansen heeft een authentieke stijl van bewegen, waarmee het genre zich duidelijk onderscheidt van andere dansvormen. Ook heeft het een hele eigen culturele achtergrond en komen er speciale technieken bij kijken. Ik vind het de moeite waard om het buikdansen op een internationaal niveau te laten zien aan het Nederlandse publiek. Zo krijgt het buikdansen een eigen plekje in Nederland.”
Moet ik bij buikdansen denken aan de clichés van harembroeken, korte topjes en Arabische muziek of heeft het buikdansen van vandaag de dag een evolutie doorgemaakt?
“Er heeft zeker een evolutie plaatsgevonden, zowel met betrekking tot de muziek, de kostuums en de dans zelf. Natuurlijk vergeten we de traditionele stijl niet, maar binnen het buikdansen zie je steeds meer nieuwe invloeden en technieken vanuit verschillende dansstijlen in het buikdansen terugkomen. Zo wordt het buikdansen ook voor niet-Arabisch publiek specialer en spectaculairder.”
Je bent als klein meisje ooit begonnen met het volgen van klassiek ballet. Hoe ben je uiteindelijk bij het buikdansen belandt?
“Nadat ik jarenlang klassiek ballet, hiphop en jazzdans heb gedaan, kwam ik in aanraking met de musical Aladdin. Hierin mocht ik als jong meisje de rol van Jasmine spelen, waarbij ik een stukje oriëntaals mocht dansen. De sierlijkheid, vrouwelijkheid en zeker ook de kostuums betoverden mij. Ik besloot me toen meer te verdiepen in deze dansvorm, met een prachtige professionele loopbaan tot gevolg.”
Je treedt inmiddels op over de hele wereld. Hoe is dit drukke schema te combineren met het organiseren van evenementen, het geven van danslessen en je eigen danstraining?
“Mijn laptop is mijn beste vriend. Ik neem hem overal mee naar toe. Gelukkig zijn er tegenwoordig de sociale media, waardoor ik altijd kan communiceren. Daarnaast plan ik alles al heel lang van tevoren, zodat het resultaat tot in de puntjes geregeld is. Ik beschik ook over discipline, een onmisbare eigenschap.”
Wat kunnen we verwachten van het vijfde buikdansfestival op rij?
“Het festival viert dit jaar haar eerste lustrum, en zal daarom iets uitbundiger zijn dan eerdere edities. Er treden meer dan vijftien internationale artiesten op, er geven tien topdocenten les en we hebben meer dan zestig internationale deelnemers die het hele weekend deelnemen aan alle activiteiten. Leiden gaat dus een sensationeel weekend tegemoet!”