Home » Reportage

Derde dag International Summer Bellydance Festival geeft inspiratie

Door Nadia Tan

Het International Summer Bellydance Festival (ISBF) van oriëntaalse danseres Anusch Alawerdian vierde 28 tot en met 30 augustus haar eerste lustrum. Het dansfestival in Het Leidse Volkhuis in Leiden bestaat uit dansworkshops, een danswedstrijd, een modeshow en twee galashows. Nadia Tan danst al jaren oriëntaalse dans en is tijdens dit festival benieuwd welke nieuwe inzichten ze opdoet.

Vandaag zijn er twee dansworkshops van ieder twee uur, een afscheidsgala met verschillende oriëntaalse dansoptredens en een eindfeest.

ISBF bevat inspirerende moderne dansworkshop

Vandaag leert de Hongaarse Mercedes Nieto ons hoe we moderne danstechnieken kunnen toepassen in de oriëntaalse dans. We hoeven de komende twee uur niet mooi te dansen. Het gaat om het gevoel. Mijn hart maakt een sprongetje, want ik hou van dingen ervaren. Vol overgave stort ik me op de oefeningen.

Bij de draaitechniek uit moderne dans draaien we ons torso naar achter en weer terug. De armen laten we los en bewegen als vanzelf mee. “Volg de energie”, legt Nieto uit. Ik voel me vrij! Net als toen ik dit als kind ook deed. En dat is precies de bedoeling, vertelt Nieto na de oefening.

“Maak nu een arabesque (beweging waarbij je op één gestrekt been een halve slag draait en het andere been achter je in de lucht houdt) en volg de energie”, zegt Nieto terwijl ze het demonstreert. Ik merk dat mijn arabesque veel gemakkelijker gaat dan vroeger en dat ik in evenwicht blijf. Ook voel ik me veel vrijer dan voorheen. Ik neem me voor om thuis deze inspirerende oefening vaker te doen, zodat ik deze moderne danstechniek beter onder de knie krijg.

Anusch Alawerdian programmeert daverende eindshow

Na een tweede workshop zit het dansen er voor mij op. Nu kan ik genieten van de dansoptredens op het eindgala. In een van de dansoptredens loopt de Braziliaanse Esmeralda* van rechts het podium op. Haar lange lichtgele rok eindigt ver boven haar navel. Onder haar licht doorschijnende rok zie ik een laag uitgesneden geel broekje. Het broekje doet me denken aan de badpakken uit de jaren 60. Ik ben verrast, want ik heb nog nooit zo’n oriëntaals danskostuum gezien.

Esmeralda verrast me verder met haar rustige oriëntaalse dans. Gedurende de dans tilt ze regelmatig de zijkanten van haar rok op en laat ze sierlijk vallen. Daarbij kijkt ze met een verleidelijke speelse glimlach het publiek in. Eigenlijk doet Esmeralda heel weinig. Ze staat regelmatig stil, kijkt het publiek in en rolt een enkele maal met haar schouders. En juist dat bezorgt me kippenvel. Ik heb het idee dat ik naar een zwart-wit film uit de jaren 60 kijk, maar dan in kleur. Als haar dans is afgelopen, applaudisseer ik lang en hard. Het publiek doet hetzelfde.

ISBF brengt inspiratie en rust

Na de eindshow is er tijd voor een reflectiemoment voor mezelf. Ik vraag me af wat een deelnemer uit zo’n oriëntaals dansweekend kan halen. Ik raakte gefrustreerd van de vele choreografieën, die ik nauwelijks kon bijbenen. Na de les nam ik wel de choreografie op met mijn fotocamera. De kans is klein dat ik de dansen thuis ga oefenen. Gefrustreerd vraag ik hoe andere deelnemers dat zien.

Deborah Abigail uit Nederland ziet het International Summer Bellydance Festival meer als een inspiratieweekend. “Ik onthoud alleen maar een paar leuke dansbewegingen of ideeën. Ik ga bijvoorbeeld de moderne danstechniek van Mercedes Nieto meer in mijn dans toepassen”, legt Abigail me uit. Chissa*, ook uit Nederland, ziet het als een weekend voor haarzelf: “Ik ben weg van dagelijkse beslommeringen en ik kan lekker dansen. Met mensen met dezelfde hobby.”

Zo had ik het nog niet gezien. Het gehele weekend stond ik inderdaad geen moment stil bij mijn dagelijkse rompslomp. Naar mijn gevoel leefde ik in een oriëntaalse-dansbubbel waarbij de rest van de wereld niet meetelde. Ondanks de fysieke inspanning en het gekraak van mijn hersenen voel ik me een stuk uitgeruster dan voor het weekend. Alsof ik herboren ben.

Oriëntaals dansfestival geeft nuttige inzichten

Tijdens het International Summer Bellydance Festival heb ik nieuwe inzichten gekregen. Zo heb ik een aantal andere oriëntaalse dansstijlen ontdekt, zoals Irakese dans, Argentijnse oriëntaalse dans en de amazonestijl van Nadia Nikishenko. Ik realiseer me dat er net zoveel verschillende dansstijlen als oriëntaalse danseressen zijn. Verder helpen andere dansdisciplines je dansvaardigheden te verbeteren. Moderne dans helpt bijvoorbeeld om met meer gevoel te dansen. Als laatste is het oriëntaals dansfestival van Anusch Alawerdian geschikt om inspiratie op te doen, om lekker te dansen en om gelijkgestemden te ontmoeten.

Lees ook Nadia Tan’s blogs over de eerste en tweede dag van het International Summer Bellydance Festival.

Ga voor meer informatie naar http://www.summerbellydancefestival.com/.

*oriëntaalse danseressen hebben vaak een podiumnaam die uit één of meerdere namen kan bestaan

Meer inspiratie