Home » Reportage
Tapdansers. Bron: Wikimedia Commons

Waarom dansen je reactievermogen verbetert

Iedereen heeft wel een keer gedanst en gemerkt dat sommige choreografieën lastig te volgen zijn. De ene persoon heeft een groter ritmegevoel dan de andere, zo lijkt het. Ook het reactievermogen om de danspassen te volgen verschilt van danser tot danser. Door te blijven dansen kun je deze snelheid en reactievermogen trainen. Dit - tot op een zekere hoogte - in tegenstelling tot je ritmegevoel.

Dansen traint je reflexen

Voor mensen die niet vaak dansen is het vaak moeilijk om een chorografie te volgen. De dans gaat dan snel, zo snel dat het lichaam niet adequaat kan reageren. Door vaker te dansen op muziek train je je lichaam om eerder te reageren. Je reactievermogen wordt dan sneller, omdat je lichaam automatisch het ritme wil volgen. Hierdoor kan je vaak ook sneller beslissingen maken of reageren op iemand. Het enige wat jij moet doen is niet stoppen met dansen.

Je kunt je snelheid ook trainen door andere sporten te beoefenen. Bij balsporten wordt ook van je verwacht dat je snel reageert, net als bij het startschot van een zwemwedstrijd. Je kunt dit trainen door van je reactie een reflex te maken. Bij dansen wordt dit gedaan door specifiek op de muziek te dansen. Je volgt het ritme van de muziek en de pasjes van de docent. Daardoor voelt je lichaam gedwongen om in het ritme te blijven. De druk op te presteren is hoog.

Verbetert dansen je ritmegevoel?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft iedereen een ritmegevoel. Iedereen kan immers meetikken met een liedje en heeft dus een vorm van muzikaal gevoel. Toch is ritmegevoel ook wel een beetje aangeleerd. Wie vroeger veel naar muziek luisterde, heeft meer ritmegevoel dan wie dat niet deed. Op latere leeftijd is ritmegevoel lastig aan te leren. De hersenen zijn dan minder flexibel, waardoor een tweede taal leren bijvoorbeeld ook lastiger is. Het ligt dan vooral aan het herkennen van regelmaat in een liedje of stuk muziek. Dansen helpt dus niet om je ritmegevoel te verbeteren, maar wel om je reactievermogen te vergroten.

Meer inspiratie