Home » Reportage
Voorkom je dansdip. Bron: Unsplash

DANSTIP: Hoe overwin je de dansdip?

Door Amber Droog

Je bent moe, hebt geen energie en geen zin meer in je danslessen. Is dansen nog wel wat je wil? Een dansdip ligt op de loer! Wat dan? Zes tips om de dansdip te overwinnen.

1. Wissel van dansdocent of dansstijl.

Ligt een dansdip op de loer? Volg eens een dansles van een andere docent of in een andere stijl. Prikkel jezelf. Een nieuwe stijl, een nieuwe manier van bewegen, een nieuwe stem, een nieuwe ruimte. Dit zijn allemaal elementen die je kunnen boosten!

2.  Blijf actief buiten het dansen om

Ga wandelen, hardlopen, zwemmen of volg een yogales. Ook hierdoor zorg je voor nieuwe energie en motivatie, wat een positief effect kan hebben op je dansleven!  Ook al is dans je liefde en je leven is, maar ruimte voor andere sporten en hobby’s zijn ook belangrijk. En maken soms juist dat je de danslessen meer gaat waarderen.

3. Schrijf het van je af

Pak een groot leeg vel en schrijf alles op wat je op het moment bezighoudt. Elk ding dat in je opkomt. Door deze zaken van je af te schrijven voel je je niet alleen direct opgelucht, je krijgt ook een goed beeld van je leven op dit moment. Je ziet eenvoudig welke zaken jou op dit moment dwarszitten. Dan is het nog kwestie van aanpakken, de koe bij hoorns pakken.

4. Spreek het uit

Een dipje van tijd tot tijd overkomt iedereen. Maar soms zit je in een grotere dip en zie je niet hoe je hier uit moet komen. Je vraagt je af waarom niemand je helpt of dit ziet. Dat komt simpelweg omdat mensen om je heen zich er niet bewust van zijn. Door het uit te spreken lucht het voor jezelf op én geef je anderen een signaal. Stel je omgeving ervan op de hoogte. Zij kunnen je dan ook proberen te helpen. Samen sta je sterk!

5. Gebruik foto’s/video’s ter inspiratie

Het internet staat boordevol dansfoto’s en video’s. Bekijk deze niet om jezelf te ontmoedigen, maar om te zien wat er allemaal mogelijk is. Vind op deze manier voor jezelf een nieuwe uitdaging. Stel jezelf een doel om aan te werken. Zo vul je je danslessen weer met iets waar je naar streeft. Je kunt gerichter werken, hebt wat houvast en komt langzaamaan weer terug in het ritme van lekker danslessen volgen. Leren met plezier is waar we naar streven! Helpt dit voor jou niet? Geen zorgen, dat hoeft natuurlijk niet. Kies wat voor jou persoonlijk werkt!

6. Zeg nee (tegen jezelf)

We houden van dans met heel ons hart, maar soms wordt het gewoon even teveel. Gun jezelf eens een vrije avond of zelfs een dans-vrije week. Dit klinkt gek, maar kan er juist voor zorgen dat je weer zin krijgt om lekker te gaan dansen en te trainen. Pak dan wel de momenten om echt even tot jezelf te komen. Om te ontspannen en je hoofd leeg te maken.  Ga in een warm bad, beluister die leuke, nieuwe playlist op Spotify of bekijk die populaire Netflix-serie.  Allemaal dingen waarbij je even lekker kunt relaxen.

PS: Het is helemaal niet gek om last te hebben van een dansdip. De danswereld is niet altijd even makkelijk. Je wordt dagelijks geconfronteerd met ideaalbeelden, kritiek en/of fysieke beperkingen. Maar vergeet niet dat dans ook een ontzettend goed en mooi middel is om hier mee om te leren gaan! Want dans is een universele taal die eenieder van ons spreekt. Wees eerlijk naar anderen en jezelf toe, stop je gevoel in dans en ga ervoor! Dan lijken alle obstakels in één keer een stuk minder groot.

Dat was danstip voor deze week! Volgende week komt er weer een nieuwe danstip online. Deze keer over wat te doen tijdens de zomerstop. Benieuwd? Like Dansmagazine op Facebook en blijf zo up to date van de laatste berichten, artikelen en blogs!

Meer inspiratie