DANSTIP: Zelf dans choreograferen
Door Amber Droog
Loop jij ook weleens vast tijdens het maken van een choreografie? Bijvoorbeeld voor een dansauditie, dansles of gewoon om jezelf in dans te uiten. Geen zorgen! Speciaal voor jou zes tips om weer op gang te komen.
1. Expirimenteer met één dansbeweging
Door jezelf te beperken tot één beweging, moet je wel op zoek gaan naar de mogelijkheden van deze beweging. Kun je hem staand uitvoeren? Liggend? Verplaatsend? Groot? Klein? Vloeiend? In stukjes? Door hier mee te experimenteren kom je vaak tot nieuw en uitdagend materiaal.
2. Speel met de volgorde van de choreografie
De volgorde van bewegingen bepalen natuurlijk hoe het verloop van je choreografie is. In andere woorden: hoe het eruit komt te zien. Door hiermee te schuiven, creëer je heel snel en simpel ‘’nieuw’’ materiaal. Het is gebaseerd op hetzelfde stuk, maar oogt heel anders. Hoe doe je dit dan? Nummer de bewegingen van een stukje choreografie, schrijf een random volgorde op en probeer dan de passen weer te verbinden. Zo kom je tot nieuwe en verassende uitkomsten!
3. Wissel de muziek tijdens het choreograferen
Speel dus niet telkens hetzelfde nummer af! Natuurlijk voer je de choreografie uit op een door jou gekozen nummer en wil je dat dit zo goed mogelijk samen loopt. Toch is het aan te raden om diverse muziek af te spelen tijdens het maken van dansmateriaal. Zo blijf je continu geprikkeld.
Dit komt omdat de ene muziek je inspireert tot andere bewegingen dan de andere. Als je uiteindelijk passen vast wilt gaan leggen op muziek, is het door jou gekozen nummer natuurlijk wel heel belangrijk. Zorg dan dat je deze van begin tot eind mét alle accenten goed kent, zodat je jouw dans perfect kunt koppelen aan de muziek!
4. Neem een pauze
Na uren zwoegen in de studio is het helemaal niet gek dat je op en inspiratieloos bent. Neem daarom ook even pauze, ga weg uit de studio! Wandel een stukje, drink ergens een kop koffie of lees een boek. Door juist met iets heel anders bezig te zijn voorzie je jezelf van nieuwe energie en inspiratie!
5. Analyseer de muziek
Wil je toch heel graag een choreografie direct op de muziek maken? Gebruik deze muziek dan ook écht! Neem de tijd om het nummer uit te pluizen. De maatsoort, de verdeling, de accenten, de tekst. Wat vertelt de zanger(es) nou eigenlijk? En durf die tekst ook te gebruiken om tot nieuwe bewegingen te komen! Pak een woord of een zin en probeer deze te verwoorden in dans. Dit kan een hele simpele beweging zijn, waar je dan weer op voortborduurt. Zo ontstaan de mooiste en vetste bewegingen!
6. Bekijk dansvideo’s ter inspiratie
Hiermee bedoelen we niet letterlijk de hele dans kopiëren, maar laat je inspireren door een beweging of een stijl. Probeer dit te verwerken in je choreografie. Een nieuwe pas of een reeks van bewegingen vraagt namelijk ook weer om een begin, een verloop en een eind. Hier komt de eigen creativiteit aan bod. Een beetje van jezelf en een beetje van de video. Er is niks mis met je laten inspireren door anderen! Zolang je het een eigen twist geeft.
Bonustip
Mocht je het juist moeilijk vinden om te starten met een choreografie? Zoek dan muziek waar jij je goed bij voelt, waarbij je zin krijgt om te dansen. Knal deze op de speakers, trek de gordijnen dicht van de spiegel en ga! Improviseer, voel, probeer en kijk wat jij fijne bewegingen vindt. Het is misschien handig om dit te filmen. Gewoon puur voor jezelf zodat je na afloop terug kunt zien wat je hebt gedaan! Zo is het begin gemaakt én kun je (met bovenstaande tips) verder aan de slag.
Dat was DANSTIP voor deze week! Binnenkort komt er weer een nieuwe danstip online. Deze keer over de mentale ‘dansdip’ en hoe je deze kunt overwinnen. Benieuwd? Like Dans Magazine op Facebook en blijf zo up to date van de laatste berichten, artikelen en blogs!