Home » Reportage
Dansen maakt je gelukkig. Foto: Andre Hunter - Unsplash

Waarom maakt dansen gelukkig?

Een veel gehoorde uitspraak is dat bewegen en dansen je gelukkig maakt. Door creatief bezig te zijn en ritmisch te bewegen wordt je hoofd leeg en kun je ontspannen. Hierdoor kan je je beter concentreren op je werk, je relatie of andere activiteiten. Maar waarom wordt je juist van dansen zo gelukkig?

Endorfine

Het gaat vooral om de stof endorfine. Deze stof maak je aan tijdens het dansen en zorgt ervoor dat je geluk voelt. Endorfine is mede betrokken bij het beloningsysteem in de hersenen. Hierdoor ervaar je ook een geluksgevoel als je iets leuks doet of producten koopt. Ook bij de smaakervaring van suiker of chocolade komt endorfine vrij, net als bij een orgasme of een lichamelijke inspanning. Mensen die verslaafd zijn aan bijvoorbeeld drugs of alcohol zijn dus mede verslaafd aan endorfine, omdat de stof ook bij deze producten wordt aangemaakt.

Dansen met je partner

Dansen zorgt er dus voor dat je je gelukkig voelt door de stof endorfine. Iemand die minstens een keer per week danst, heeft een grotere kans op een gelukkig en evenwichtig leven. Bovendien vermindert het stress doordat het stresshormoon cortisol afneemt wanneer je danst. Je wordt er dus ontspannen van. Dansen is daarnaast ook leuk als je het met iemand anders doet. Dat verhoogt de gezelligheid en dansen met je partner verhoogt de romantische gevoelens. Door te dansen ervaren jullie beide een geluksgevoel en door de aanraking zou je meer zin hebben in seks.

Dansen als sport

Dansen is daarnaast geen moeilijke sport. Veel mensen luisteren al naar muziek of gaan in het weekend stappen. Daarbij wordt ook vaak muziek gedraaid en je lichaam is geneigd mee te bewegen met het ritme. Daarom kan iedereen leren dansen. Bovendien verbrand je ook calorieën en train je verschillende spiergroepen. Het werkt dus net zo goed als andere sporten om je conditie en gezondheid te verhogen of te behouden. Voel je je even ongelukkig, ga dus dansen!


Alles over dans in Dans Magazine

Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews. 


Bronnen: