Home » Reportage
samen dansen

Is dansen goed voor je relatie?

Dat bewegen gezond is, dat wisten we al. Maar dansen heeft nog wat extra pluspunten voor het lichaam én de geest. Zo bevordert dansen onder andere de sociale verbondenheid tussen mensen. Niet alleen tussen partners, maar ook tussen mensen die dementeren en hun verzorgers.

Samen dingen doen

Samen dingen ondernemen schept sowieso verbondenheid. Dat kan een uitstapje zijn of samen de schuur opruimen. Ook vinden mensen het soms prettig om samen orde op zaken te stellen als het gaat om hun administratie. Ze lopen bijvoorbeeld samen alle vaste lasten door en kijken waar ze eventueel kunnen besparen of vooruitgang kunnen boeken. Dat kan de autoverzekering berekenen zijn, maar ook je telefoonabonnement onder de loep nemen of energieleveranciers vergelijken. Super nuttig allemaal, maar als je hiermee klaar bent, is het misschien leuk om een muziekje op te zetten en samen een dansje te wagen. Een uitstekende manier om je relatie nog eens een flinke boost te geven.

Verbonden voelen met elkaar

Als je het gevoel hebt dat je relatie in een dipje zit, dan is samen dansen zeker een aanrader. Dansen is namelijk een vorm van afstemming op elkaar. Afstemmen kan ook door met elkaar te communiceren, maar non-verbale communicatie werkt soms nog beter. Afstemmen op het ritme, de bewegingen en het lichaam van de ander zorgt dat er op een bepaalde manier contact ontstaat. Denk alleen al aan het oogcontact wat je vaak hebt als je met iemand danst. Zonder dat je woorden hoeft te gebruiken voel je tijdens het dansen die verbondenheid. Het dansen geeft je ook energie en het stimuleert de aanmaak van het gelukshormoon endorfine.

Andere gezonde voordelen van dansen

Dat dansen gezond is, wordt ook door de WHO bevestigd. Dansen helpt ook om gewicht te verliezen. Soms is het zelfs effectiever dan sporten. Dansen verbetert namelijk ook het lichaamsbewustzijn en geeft je een fysiek zelfvertrouwen. Het draagt bij aan het ontwikkelen van lenigheid, conditie, een betere lichaamshouding en ook kracht. Dansen verlaagt daarnaast nog eens het risico op depressie en angsten. Voor jonge mensen draagt dansen bij in hun ontwikkeling. Voor oudere mensen verlaagt dansen het risico op vallen. Het is dus goed voor iedere leeftijd. Dansen verbetert namelijk de balans, maar ook het geheugen en de concentratie.

Geestelijke gezondheidsvoordelen

Dansen heeft een positief effect op de hersenen. Natuurlijk hoeven die dansmoves niet altijd met een showballet overeen te komen. Gewoon een beetje bewegen op de muziek kan ook al een positieve invloed hebben. Zo kunnen bijvoorbeeld parkinsonpatiënten met bewegen op muziek bepaalde symptomen tegengaan. Het dansen bevordert namelijk de coördinatie, de balans, het geheugen en het zelfvertrouwen. Mensen met een Post Traumatic Stress Disorder kunnen door te dansen vaak beter met hun stress omgaan en ze gaan weer op een meer positieve manier naar hun lichaam kijken. Met al deze voordelen, wordt het nog leuker om eens lekker te gaan dansen.

 

 

 

 

Meer inspiratie