Home » Reportage
Dansen

10 dansdocumentaires die je gezien moet hebben

Documentaires kunnen op een mooie manier je kennis verder laten verrijken. Er zijn tal verhalen in de danswereld waar je je in kan verwonderen en als danser zelf van kan leren. Met deze tien documentaires kom je nog meer over de danswereld te weten! 

Dancing Across Borders

In deze documentaire zie je hoe regisseur Anne Bass’sis een jong talent vindt. In het tempelcomplex Ankor Wat in Cambodja ontdekt ze Sokvannaara Sar. Hij was daar aan het optreden met een kleine groep en de regisseur ontdekte meteen zijn talent. Ze vraagt hem om met haar naar New York te reizen om auditie te doen voor de School of American Ballet.
Dat doet de jonge danser, waarna je hem tijdens zijn reis van intense competitie en passie kan volgen.

Trailer

The Dancer

In deze dans documentaire volg je het leven van het jonge meisje Katja. Ze is een erg getalenteerde danser en gaat naar de Royal Swedisch Ballet School. Daar kan je zien hoe de intensieve trainingen eraan toe gaan en hoe hard je soms moet werken als danser.
Door die trainingen en haar doorzettingsvermogen heeft Katja grote verwachtingen van wat die haar in de toekomst zullen brengen in de danswereld.

Trailer

Rize

De modefotograaf en regisseur [MG1] David LaChapelle heeft zich voor deze documentaire verdiept in de hiphop-dansvorm krumping. De stijl is in het vroege 1990 ontstaan. Het is een vorm van straatdans en wordt vaak gezien op bijvoorbeeld events en verjaardagen. Krumping wordt ook wel clown dancing genoemd vanwege het acrobatische aspect erin.
Dit is een goede documentaire om deze bijzondere dansstijl te ontdekken.

Trailer

Planet B-Boy

Breakdancing heeft zich door de jaren heen ontwikkeld van straatdans naar een algemene dansstijl. Toch krijgt breakdancing nog niet het respect dat het verdient.
In Planet B-Boy volg je vijf internationale groepen die aan het strijden zijn voor the Battle of the Year. Tijdens het meeleven met de groepen, krijg je ook een diepere kijk in de cultuur van het breakdancen. Als doel dat je na deze documentaire het respect voor breakdancen goed inziet. 

Trailer

Mad Hot Ballroom

Als ballroom-dancing je interesseert, is de documentaire Mad Hot Ballroom erg interessant. Je volgt een groep schoolkinderen van ongeveer de elf jaar oud in New York City die zich voorbereiden op een grote ballroom-dancing competitie.
Naast dat je een kijkje neemt in het leven van de jonge dansers, duik je in de documentaire ook de cultuur van ballroom-dancing in.

Trailer

Ballerina

In Ballerina volg je vijf Russische ballerina’s die allemaal in verschillende momenten [MG2] van hun carrière zijn. Je volgt de ballerina’s tijdens hun trainingen en oefeningen, maar daar komen soms ook veel moeilijkheden bij kijken die hier open en bloot te zien zijn.

Trailer

Dancer

In deze documentaire duik je in het leven van Sergei Polunin. Een buitengewoon goede danser die op het punt staat een legende te worden. Maar precies dan begint hij vraagtekens te plaatsen over zijn bestaan en zijn toewijding aan dansen.

Trailer

Pina

Pina zou een documentaire worden waarin de Duitse danschoreograaf Pina de hoofdrol in zou krijgen. Maar Pina overleed helaas een paar dagen voor het filmen kon beginnen.
Na de vertraging door deze tragische gebeurtenis, besloot regisseur Wim Wenders toch te gaan filmen. Zo heeft hij er uiteindelijk een mooi eerbetoon voor Pina van gemaakt.

Trailer

First Position

Deze documentaire uit 2012 volgt de levens van zes jonge dansers die op weg zijn naar de Youth America Grand Prix in New York. Ze hebben allemaal één doel: een professionele carrière in de danswereld.
Door de film nu, negen jaar na het filmen, te kijken geeft je een extra pluspunt. De meeste dansers die hierin te zien zijn, hebben namelijk ook hun doel behaald. Zo is Micheala DePrince, één van de sterren in de documentaire, nu een solist in het Nationaal Ballet[MG3] . Dit maakt het leuker om te kijken, omdat je weet dat ze niet voor niets zo hard werken.

Trailer

Mr. Gaga

De documentaire Mr. Gaga heeft meerdere prijzen gewonnen. Filmmaker Tomer Heymann heeft acht jaar lang de Israëlische choreograaf Ohad Naharin gevolgd. Hij is een artistieke man die zijn werk voor de Batsheva Dance Company doet[MG4] .

Trailer

Bron: Theaterartlife

 

 

 

 

Meer inspiratie