Home » Reportage
Dansfilms

5 dansdocumentaires die je moet zien

Dansers en choreografen hebben vaak een bijzonder verhaal. Er zijn heel wat mooie documentaires gemaakt waarbij je een kijkje in hun wereld krijgt en kunt zien hoe hun leven eruitziet. Benieuwd naar welke écht de moeite waard zijn? Wij hebben er vijf op een rijtje gezet!

1. Dancer

Sergei Polunin was met zijn 19 jaar de jongste solist ooit bij The Royal Ballet in Londen. Zijn talent hielp hem uit zijn slechte situatie in Oekraïne, maar al snel merkte hij dat hij van het traditionele ballet niet gelukkig werd. Zijn roem maakte hem depressief en als een rebelse balletdansers zette hij zijn lichaam onder de tatoeages. In deze bijzondere documentaire zie je het verhaal van de ‘Bad Boy of Ballet’. Je kunt de film gratis bij de NPO bekijken.

2. Strike a Pose

Strike a Pose is een documentaire over de dansers van Madonna’s Blonde Ambition Tour in 1990. Het overwinnen van schaamte en het gevecht dat nodig is om te zijn wie je bent, staat centraal. De Nederlandse makers Ester Gould en Reijer Zwaan interviewen de dansers 25 jaar later. Ze vertellen hoe de vogue dansccène in die tijd was en wat het betekent om jezelf te durven zijn in een wereld waar acceptatie van homoseksualiteit nog niet vanzelfsprekend is.

3. Dancing Across Borders

In deze documentaire ontdekt de director Anne Bass een jonge Cambodjaanse danser genaamd Sokvannaara Sar die optreedt in een klein, lokaal dansgezelschap bij het tempelcomplex Angkor Wat. Ze ziet gelijk dat hij veel talent bezit en regelt een auditie voor hem in New York bij de School of American Ballet. Hoewel de kans klein is dat hij het redt als danser uit een compleet andere cultuur, slaagt hij er toch in succes te hebben met zijn passie.

4. Ballerina

Deze documentaire uit 2006 laat het dagelijks leven zien van vijf Russische ballerina’s in verschillende stadiums van hun carrière. De enorme toewijding, passie, maar ook de pijn die daarbij komt kijken, wordt in de film centraal gesteld.

5. Planet B-Boy

Breakdance krijgt vaak niet de waardering die het verdient. Planet B-Boy geeft een blik in de hiphop cultuur en volgt vijf internationale dancecrews die strijden om de Battle of the Year te winnen. Een levendige, kleurrijke en verassend ontroerende documentaire waarvan je zin krijgt om zelf te gaan dansen.

 

Meer inspiratie