Home » Reportage
Sergei Polunin

Sergei Polunin van de docu ‘Dancer’: Wat doet hij nu?

Sergei Polunin, onder andere bekend van de documentaire ‘Dancer’, is een grote naam in de balletwereld. Zo was hij de jongste eerste solist bij The Royal Ballet in Londen en staat hij bekend als ‘rebelse’ balletdanser met zijn tatoeages. Het is inmiddels al een tijdje geleden dat hij stopte bij het gezelschap. Wat doet hij nu?


Jong danstalent

Sergei Vladimirovich Polunin is geboren op 20 november 1989 in Oekraïne. Hij heeft een Oekraïens, Russisch en Servisch staatsburgerschap, maar hij heeft zichzelf altijd als een Russisch beschouwd. Zijn danstalent werd al snel ontdekt tijdens de gymlessen. Op 9-jarige leeftijd vertrok hij met zijn moeder naar een balletschool in Kiev, waarna hij op zijn 13e in zijn eentje vertroknaar de British Royal Ballet School. De jaren daarna won hij heel wat prijzen, waaronder de Prix de Lausanne en de Youth America Grand Prix in 2006. In 2007 werd hij uitgeroepen tot Young British Dancer of the Year. Sindsdien heeft hij in heel veel voorstellingen gespeeld.

In één klap beroemd

Na twee jaar verliet hij The Royal Ballet en wilde hij afscheid nemen van de balletwereld. Maar, in 2015 deed hij mee met een dans in een videoclip op het nummer Take Me To Church van Hozier. Hiermee werd hij in één klap beroemd. De clip werd 25 miljoen keer bekeken, waardoor Sergei zich besefte dat hij ook zonder balletgezelschap in de spotlights kon staan. De clip betekende dus de doorbraak van de balletscene naar de populaire cultuur en het grote publiek.

Documentaire

Sergei’s turbulente leven werd vastgelegd in twee documentaires die allebei ‘Dancer’ heten. In de ene documentaire zit veel archiefmateriaal dat zijn moeder, met een geleende camera, filmde tijdens zijn eerste balletlessen.

In de andere documentaire gaat presentatrice Brecht van Hulten naar Lowlands festival. Daar danst hij in de nacht Sacré van de choreografe Yuka Oishi op muziek van Le Sacre du Printemps. De documentaire werd goed ontvangen en heeft hem nog bekender gemaakt.

Verloving en vaderschap

Op 16 januari 2020 werd zijn zoontje, Mir, geboren in Miami in de Verenigde Staten. In 2019 werd al bekend dat hij was verloofd met de Russische schaatsster Elena Ilinykh. In de Gramilano vertelt hij over zijn vaderschap. “Wat voor soort vader ben ik? Ik volg vooral mijn instinct. Een kind krijgen is een totale vreugde, zo natuurlijk; het verandert je prioriteiten. Liefde maakt alles groter. Vandaag ben ik me er meer van bewust.”

Toekomst

Sergei heeft op zijn Facebook al bekend gemaakt dat hij volgend jaar in mei een voorstelling zal dansen van Romeo & Juliet. Deze voorstelling zal in de Verenigde Staten te zien zijn en is gechoreografeerd door Johan Kobborg. Wat er verder nog in zijn toekomst op het pad komt is nog niet bekend.

Meer inspiratie