Home » Reportage
Dansen slimmer

Bewezen: Dansen maakt je slimmer

Dans is niet alleen goed voor je lichaam, ook je brein profiteert. Zo is dans bijvoorbeeld goed voor je mentale gezondheid en verbetert het je geheugen. Maar wist je dat dans je ook echt slimmer maakt? Hieronder leggen we uit hoe aan de hand van verschillende onderzoeken.

Nieuwe connecties in je brein

Wanneer breincellen sterven en synapses zwakker worden door veroudering, zijn zelfstandig naamwoorden (zoals de namen van mensen) de eerste woorden die we zullen vergeten. De reden hiervoor is dat er slechts één neuraal pad is dat verbonden is met deze informatie. Wanneer een enkele connectie verdwijnt, dan hebben we geen toegang meer tot dat woord. Sommige ouderen lukt het om zichzelf aan te leren om synoniemen te bedenken. Zo kunnen ze alsnog zeggen wat ze bedoelen.

Volgens onderzoekers van Stanford University kun je dit verouderingsproces vertragen door je intelligentie en cognitieve vaardigheden te blijven uitdagen. En dans kan hier goed bij helpen! Door te dansen blijf je namelijk nieuwe connecties leggen in je brein.

Wat is intelligentie?

Wat wordt eigenlijk bedoelt met intelligentie? Neurowetenschappen Robert Sylwester legt uit dat mobiliteit centraal staat aan alles dat cognitief is. Of dat nu fysieke beweging is, of mentale beweging van informatie in je brein. Planten kunnen bijvoorbeeld alleen maar van alles ondergaan, zoals een roofdier dat hen opeet. Dieren kunnen echter bewegen om op zoek te gaan naar eten, onderdak en partners. Daar is een cognitief systeem voor nodig dat zintuigelijke input kan verwerken en intelligente keuzes kan maken.

Veel onderzoekers beschouwen deze relatie tussen stimulus en reactie als automatisch. Een automatische handeling die geleid wordt door het instinct of door gewoontes is dan ook niet intelligent. Wanneer het brein echter verschillende mogelijke reacties op een stimulus analyseert en er vervolgens eentje kiest, dan pas ben je intelligent bezig.

Hoe dans je intelligentie kan verbeteren

Nu vraag je je misschien af, waarom is dans beter dan andere fysieke activiteiten voor het verbeteren van de mentale capaciteit? Hoewel er nog te weinig bewijs is dat dans per se beter is dan andere activiteiten (afgezien van een onderzoek waaruit blijkt dat dans als enige het risico op dementie verminderd met 76 procent) kan wel worden gesteld dat dans bepaalde eigenschappen heeft die heel gunstig zijn voor je intelligentie.

De essentie van intelligentie is namelijk het maken van beslissingen. Onderzoekers van Stanford University stellen dat mentale scherpte het best op peil kan worden gehouden wanneer je activiteiten doet waarin je in een split-seconde snelle beslissingen kunt maken. Dat kun je doen door bijvoorbeeld iets nieuws te leren, maar ook door te dansen. Tijdens dansen ben je namelijk continue opzoek naar een nieuwe manier van bewegen en onderzoek je nieuwe bewegingskwaliteiten met je lichaam. Je maakt zowel bewust als onbewust beslissingen.

Daag je geest uit

Neem een dansles om je geest uit te dagen. Hoe moeilijker de les, hoe beter. Dans integreert verschillende breinfuncties tegelijkertijd – waaronder muzikaliteit, emoties en cognitieve functies – waardoor connectiviteit in je brein nog meer gestimuleerd wordt en er nieuwe neurale paden kunnen ontstaan.

 

 


Droom jij van een danscarrière? In onze Opleidingenspecial(link is external) lees je alles over dansopleidingen en audities.

Altijd op de hoogte blijven van wat er in de danswereld gebeurt? Neem een abonnement.


 

 

Meer inspiratie