Home » Reportage
Dansen helpt tegen dementie

Bewezen: Dansen vermindert het risico op dementie

Waarschijnlijk wist je al wel dat dans een positief effect heeft op je lichamelijke en mentale gezondheid. Het is goed voor je conditie, flexibiliteit maar ook voor je mentale gezondheid en je brein. Wist dat dans ook het risico op dementie aanzienlijk verminderd? Hieronder leggen we je uit hoe dat zit.

Onderzoek van 21 (!) jaar

Een onderzoek dat geleid werd door het Albert Einstein College of Medicine in New York deed 21 jaar lang onderzoek naar senioren van 75 jaar en ouder. Hun methode om mentale scherpheid te meten was om de mate van dementie te monitoren.

Het doel was om te ontdekken of fysieke of cognitieve vrijetijdsbezigheden invloed hadden op de scherpte van de ouderen. Ze ontdekten dat sommige activiteiten dat inderdaad hadden, en anderen juist weer niet. Er werd onderzoek gedaan naar activiteiten als lezen, het spelen van een instrument, het maken van kruiswoordpuzzels en het spelen van kaartspelletjes. Maar ook fysieke activiteiten zoals tennis, golf, zwemmen dansen en wandelen werd meegenomen in de studie.

Dans is de uitzondering

Eén van de verassingen van het onderzoek was dat bijna geen van de fysieke activiteiten enige bescherming bleek te bieden tegen dementie. Daar was echter een uitzondering op: dans. Regelmatig dansen bleek een significant verschil te maken:

Lezen - 35% verminderd risico op dementie
Fietsen en zwemmen - 0%
Tenminste vier dagen per week kruiswoordpuzzels maken - 47%
Golf spelen - 0%
Regelmatig dansen – 76%

Hoe komt het dat er zoveel voordelen zijn?

Neuroloog Robert Katzman concludeerde dat mensen die dansen beter bestand zijn tegen de effecten van dementie doordat ze een groter ‘cognitief reserve’ hebben en een verhoogde complexiteit aan neurale synapses. Net als onderwijs, zorgt het deelnemen aan activiteiten die je mentaal stimuleren voor een lager risico op dementie. Psychiatrist Dr. Josheph Coyle van Harvard Medical School voegt daaraan toe neuroplasticiteit ontzettend belangrijk is. ‘‘De cerebrale cortex en de hippocampus, die essentieel zijn in een activiteit als dans, zijn bijzonder plastisch. Ze maken continu nieuwe connecties wanneer ze vaker gebruikt worden.’’ Ons brein maakt dus constant neurale paden, maar dat is wel afhankelijk van de noodzaak die daarvoor is. Wanneer dit niet nodig is, zal dit ook niet gebeuren. Om je brein in shape te houden is het dus belangrijk om jezelf te blijven uitdagen. Genoeg reden voor een dansje dus!           

Meer inspiratie