Home » Reportage

Bewezen: dans is goed voor mentale gezondheid

Dans heeft veel positieve effecten op zowel het lichaam als de geest, dat blijkt uit verschillende onderzoeken. Weten hoe dat precies in elkaar zit? Lees hieronder alles over mindful dansen en de invloed van dans op de hersenen. 


Voordelen voor de mentale gezondheid

Een onderzoek uit de jaren tachtig heeft aangetoond dat dansen kan helpen om gevoelens van angst en depressie te verminderen. Een voet op de dansvloer zetten is een echte humeurbooster en als je er een gewoonte van maakt dan kan het je zelfvertrouwen, lichaamsbeeld en algehele welzijn verbeteren. Ideaal dus voor wanneer je last hebt van een dipje.

Hoe je mindful danst

Volgens professor Mark William gaan dans en mindfulness hand in hand met elkaar. “Een belangrijk onderdeel van mindfulness is het opnieuw verbinden met ons lichaam en de sensaties die ze ervaren.’’ Met dans vestig je je aandacht op de bewegingen van je lichaam, het ritme van de muziek, hoe je je voelt en je ademhaling. Dit is een eenvoudige manier om in het hier en nu te komen.


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews. 


Hoe beïnvloedt dansen de hersenen?

Regelmatig tijd vrijmaken om te dansen zal je fitter en gezonder maken, maar dansen heeft ook een paar verassende gezondheidsvoordelen. Een onderzoek van het Albert Einstein College of Medicine uit New York heeft aangetoond dat mensen die regelmatig dansen minder kans hebben op het krijgen van dementie of de ziekte van Alzheimer op latere leeftijd. Bij het dansen wordt namelijk zowel het lichaam als de geest gebruikt, waardoor dansers 76% minder kans hebben op een mentale achteruitgang.

Een Australische studie die gegevens van 48.000 mensen verzamelde, ontdekte dat deze groep beter beschermd was tegen hartaandoeningen. In vergelijking met mensen die zelden of nooit dansten, hadden ze zelfs een 46% lager risico op een cardiovasculaire dood.

Dansen kan ook de kwaliteit van leven verbeteren. Dansen is een aangeboren sociale activiteit en is een goede manier om nieuwe vriendschappen op te bouwen. Nog een goede reden om te gaan dansen, want een derde van de mensen voelt zich vaak eenzaam.

Meer inspiratie