Home » Reportage

De voordelen van Zumba

Zumba is een van de bekendste dansstijlen ter wereld met meer dan 200.000 leslocaties in 180 landen. En hoewel het merk vooral bekend staat om zijn kenmerkende “Zumba” Latin-dansfitnesslessen, biedt het bedrijf een aantal aanvullende trainingsformaten. Van krachttrainingen tot zelfs aquarobicslessen.


Achtergrond

Elke training omvat sterk gechoreografeerde bewegingen die zijn ingesteld op vrolijke salsa en internationale muziek. Zumba werd in 2001 officieel opgericht in de Verenigde Staten door Alberto “Beto” Perez, een Colombiaanse danser die in de jaren ’90 in zijn thuisland begon. Hij gaf een aerobicsles in zijn plaatselijke sportschool toen hij besefte dat hij zijn gebruikelijke muziek was vergeten.

Zonder tijd om zijn deuntjes op te halen, gebruikte Perez uiteindelijk een paar van zijn favoriete Latin-danscassettes en zomaar werd de nieuwe klas geboren. Het werd zo populair bij mensen in Columbia dat de popster Shakira hem inschakelde om een deel van haar muziek te choreograferen.

Hoewel de lesniet van de ene op de andere dag een succes was,gingen er steeds meer mensen Zumba dansen. Tegen 2012 ontving de verdere investeringen en uitbreiding met meer klassenformules, Zumba-cruises, Zumba-vakanties en een uitgebreid trainingsprogramma voor instructeurs.


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews. 


De voordelen van Zumba

Over het algemeen voelt Zumba aan als een dansfeest vermomd als een training – en dat is precies waarom mensen er zo van houden. Zumba is een veilige, leuke en effectieve training voor de meeste mensen die hun conditie willen verbeteren doormiddel van dans. Er zijn hierdoor zeer weinig nadelen aan.

  • Toegankelijkheid

Vanwege de brede beschikbaarheid van het programma en de gevarieerde stijl van les is Zumba als merk vrij flexibel en geschikt voor bijna alle fitnessniveaus en interesses.

  • Algemene fitheid

Gezien de aanhoudende populariteit van Zumba is er een groot aantal onderzoeken uitgevoerd naar de effectiviteit van de training. Een onderzoek uit 2016 wees uit dat Zumba effectief was bij het verbeteren van de conditie.

  • Energie en algemene gezondheid

Hoewel bijna elk aanhoudend trainingsprogramma de stemming op kan boosten, kan het gevoel van eigenwaarde en energie helpen stimuleren. Zumba heeft een aantal onderzoeken die wijzen op de psychologische voordelen van het programma.

Zumba biedt een leuke en positieve trainingservaring met opties die geschikt zijn voor bijna alle leeftijden en vaardigheidniveaus. Als je echter niet van dansen, snelle choreografie of Latijns-Amerikaanse muziek houdt, is Zumba misschien niet geschikt voor jou. Maar als je op zoek bent naar een verslavend leuke energieke groepsdans workout met vrolijke muziek, dan is Zumba geweldig om te proberen.

Meer inspiratie