Home » Reportage
Urban dance films

Urban dance films

Voor de liefhebbers van dans zijn dansfilms altijd heerlijk om naar te kijken. Deze dansfilms zijn er in verschillende genres. Natuurlijk blijven de echte klassiekers, zoals Dirty Dancing, Saturday Night Fever, Footloose, West Side Story of Flashdance altijd leuk, maar het is ook interessant om eens een ander genre te bekijken, zoals een film over urban dance.

Verschillende dansstijlen

Cinedans presenteerde aan het begin van het jaar tijdens het Black Light Dance festival verschillende dansfilms van jonge Afrikaanse makers. Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse dansen zijn altijd doorspekt met ritme en kleur en het is vaak een genot om hiernaar te kijken. Wie de op het festival getoonde films graag (terug)ziet, heeft aan internet vergelijken voldoende om alle films te kijken. Met het juiste internetabonnement is er genoeg data om de verschillende dansstijlen uit de diverse windstreken in je op te nemen. 

Wat is urban dance?

Urban dance is een verzamelnaam voor allerlei soorten dansen die voortkomen uit een mix van culturen. Dit kan de tango zijn, maar ook hiphop, oriëntaalse dansen of salsa. Je ziet vaak dat jonge mensen met Afrikaanse, Aziatische of bijvoorbeeld Amerikaanse roots naar de stad trekken voor werk en zich in hun vrije tijd vermaken met muziek en dans. Ook al kunnen ze andere stijlen ook waarderen, de muziek en dans van hun geboortegrond zal altijd een belangrijke rol blijven spelen. Het is een manier om te laten zien wie je bent.

 


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews. 


 

De films

Op het Black Light Dance festival kwam je ook dergelijke dansfilms tegen. Bijvoorbeeld de film van Maya Cozier uit Trinidad die met ‘She Paradise’ laat zien hoe dansen een manier kan zijn om aan de armoede te ontsnappen. De film ‘Making Men’ is een wervelende show van naakte mannenlichamen. De makers van deze film wonen in Brussel, waarschijnlijk omdat ze in landen zoals Zimbabwe en Sierra Leona deze film nooit gemaakt hadden. Het is niet overal mogelijk om je creativiteit zomaar bloot te geven, zeker niet als je er graag nog een extravagant schepje bovenop doet. Een goed voorbeeld hiervan is de film ‘Open Fire’ van de sing- en songwriter Patoranking.

Hoe kijkt men naar deze films?

Bovengenoemde films kunnen op verschillende manier bekeken worden. Bijvoorbeeld op een manier waarbij je gewoon alleen simpelweg geniet van de dansvormen of de danstechnieken. Een andere manier is om dieper te kijken dan de dans, het verhaal erachter, het hoe en waarom. Vaak spelen de verschillende culturen een rol in de diverse dansvormen, maar gek genoeg zijn er ook juist weer zoveel overeenkomsten met andere culturen. Maar op welke manier men ook naar de films kijkt, het genieten van de muziek en de dans staat voorop. Laat je betoveren door het snelle voetenwerk, het opzwepende ritme of de elegante bewegingen en wie weet brengt het ook de kijker op nieuwe inspiratie voor creatieve ideeën. Met elkaar dansen brengt de mensen ook samen, ongeacht wat iemands afkomst is. Dansen zorgt voor gezamenlijk plezier en soms ook troost.

 

Meer inspiratie