Home » Reportage
dans, urban dance, kenmerken, juste debout, hiphop, popping, locking,house, redbull

4 Juste Debout-video’s om urban dance beter te begrijpen

Urban dance is een verzamelnaam die we gebruiken om verschillende maar nauw verwante dansstijlen te beschrijven. Toch blijft deze naam verwarrend. Want welke dansstijlen vallen er dan onder urban dance? Onderstaande video's van Juste Debout, één van de grootse dance battles ter wereld, helpen je om de verschillen tussen de diverse urban dansstijlen te leren (her)kennen.

Urban dance

Urban dance is een overkoepelende term die we gebruiken voor alle dansstijlen die oorspronkelijk 'van de straat' komen. De meest voorkomende stijlen zijn hiphop (ook bekend als hiphop freestyle of new style), breakdance, locking, popping en house. Binnen deze dansstijlen zijn in de uitvoering ook weer veel verschillen te ontdekken. De reden hiervoor is dat elke danser streeft naar zijn eigen individuele ’stijl’ binnen de dansstijl die ze doen.  Door middel van vier video’s willen we je laten zien waaraan je een aantal urban dansstijlen kunt herkennen.

Hiphop

Hiphop is een dansstijl gebaseerd op freestyling. Bepaalde moves en technieken van deze freestyle zijn in de loop der tijd vastgelegd vanuit de zogenaamde social dances, die weer vermengden met andere (culturele) invloeden. De muziek is meestal traag en geeft de dansers de mogelijkheid om met alle details en accenten in de muziek te spelen.

Popping

De stijl popping kenmerkt zich door spierspanningen die heel geconcentreerd in het lichaam worden getoond in de vorm van een slag of een ‘hit’. Daarbij worden de bewegingen geïsoleerd ofwel los van elkaar geplaatst door korte stops. Dit kan een soort mechanisch effect geven

Locking

Locking is een levendige, groovy en funky stijl. De dans is actief, heeft veelal een komisch karakter en bevat met regelmaat een ‘lock’. Hierbij wordt een beweging even kort vastgezet, om vervolgens de groove en het ritme van de muziek te herpakken.

House

House wordt specifiek gedanst op house muziek, en is daarmee wat makkelijker te herkennen dan de andere stijlen die niet specifiek aan een muziekstijl zijn gebonden. House muziek heeft een opzwepend karakter met een duidelijk ritme. Dit is terug te zien in de dans, waarbij het bovenlijf ritmisch meebeweegt op de beat en de benen snel, ingewikkeld voetenwerk uitvoeren.

Meer inspiratie