Home » Reportage
dans zon blij hormonen wetenschap waarom

Dansen verlaagt je stresslevel, maar hoe?

Dansen: voor sommige mensen een heerlijke uitlaatklep, terwijl anderen liever stilletjes verdwijnen wanneer iedereen de dansvloer opgaat. Of je nu een goed gevoel voor ritme hebt of niet, dansen kan een geweldig effect hebben op je lichaam en je mind. Bewegen op muziek verlaagt je stresslevel namelijk aanzienlijk. Maar hoe gaat dit precies in zijn werk?

Endorfine

Bewegen is niet alleen goed voor ons lichaam, maar het heeft ook effect op onze geest. Zo maakt ons lichaam endorfine aan wanneer we sporten en dit hormoon geeft ons een gelukzalig gevoel. Wanneer we dansen maakt ons lichaam extra endorfine aan. Nog meer dan bij enige andere sport. Bewegen op muziek maakt je dus extra gelukkig. Wil je jezelf extra blij maken? Wanneer je samen met een partner of in een groep danst maken je hersenen oxytocine aan, het ‘knuffelhormoon’. Dit hormoon verlaagt naar alle waarschijnlijkheid sociale stress en zorgt ervoor dat je eenheid voelt tussen jou en je partner of de groep. Op deze manier kan dansen dus het gevoel van eenzaamheid verlagen.

Energie

Wanneer we gestrest zijn maakt ons lichaam cortisol en adrenaline aan. Hoewel cortisol een noodzakelijk hormoon is, kan een teveel hieraan ons een verlangen naar suikers geven. Het eten van teveel suiker maakt je uiteindelijk moe en zorgt voor een ongezond lichaam. Wanneer je lichaam veel adrenaline aanmaakt, doordat werk bijvoorbeeld teveel van je vraagt, kom je uitgeput thuis. Dansen verlaagt deze hormoonproducties en geeft je hierdoor energie. Het kan je daarnaast helpen om een gezondere levensstijl voor jezelf te manifesteren. Het is zelfs bewezen dat een half uur dansen per dag de kans op depressie verlaagt en dat het mensen die een depressie hebben kan helpen om hieruit te klimmen. Tegenwoordig zijn er dan ook therapeutische dansworkshops die tot doel hebben om de studenten een gevoel van rust en geluk te geven in hun leven. Dansen heeft dus heel veel effect op ons brein.

Hoofd leegmaken

Naast alle ingewikkelde hormonale processen die zich in ons lichaam afspelen terwijl we dansen zijn er ook nog andere manieren waardoor dansen je minder stress geeft. Wanneer je danst ga je op in de muziek en de manier waarop je lichaam zich beweegt in het ritme. Alle stressvolle gedachten en problemen lijken als sneeuw voor de zon te verdwijnen. Je maakt je even los uit de rest van je leven en duikt een hele andere wereld in. Dit geeft je de kans om volledig te ontspannen. Zo kan je er de volgende dag weer helemaal tegenaan.

Let op blessures

Dansen kan natuurlijk ook blessures met zich meebrengen. Het is daarom niet altijd handig om gewoon maar de goedkoopste zorgverzekering te kiezen. In geval van blessures is fysiotherapie handig of vaak zelfs noodzakelijk. Kijk of je een aanvullend pakket nodig hebt en of jouw zorgverzekeraar fysiotherapie vergoedt.  Zo weet je waar je aan toe bent, en kun je snel de hulp krijgen die je nodig hebt tijdens een blessure. Dan kun jij weer snel die dansvloer op!

Tip: Word abonnee van Dans Magazine!

Meer inspiratie