Home » Reportage
Dans depressie

Bewezen: Dansen helpt tegen depressie

Dans heeft veel positieve effecten op zowel het lichaam als de geest, dat blijkt uit verschillende onderzoeken. Om die reden wordt dans dan ook regelmatig gebruikt als therapie, om de symptomen van depressie te verminderen. Weten hoe dat precies in elkaar zit? Lees hieronder alles over hoe dansen kan helpen tegen depressie.

Verminderde angstgevoelens

Een onderzoek uit de jaren tachtig heeft aangetoond dat dansen kan helpen om gevoelens van angst en depressie te verminderen. Het geeft je humeur een boost en dat kan je zelfvertrouwen, lichaamsbeeld en algehele welzijn verbeteren.

Invloed op je gemoedsstand

Eén van de belangrijkste redenen waarom mensen dansen, is omdat het iets doet met hun gemoedsstand. De behoefte komt voort vanuit de liefde voor muziek en dans en het kan veel plezier en energie opleveren. Dat heeft automatisch een vermindering van stress als gevolg.

Vanuit dat uitgangspunt is danstherapie ontstaan. Net als somatische therapieën, ligt de nadruk op de interactie tussen de geest en het lichaam. Danstherapie gaat uit van het vermogen om emoties te reguleren door veranderingen in lichaamshoudingen en -bewegingen.

Een nieuw perspectief

Het onderzoeken van nieuw soort bewegingen kan nieuwe perspectieven en gevoelens oproepen. Hierdoor zie je wellicht meer mogelijkheden in dezelfde situatie. Sommige nieuwe of oude bewegingspatronen kunnen daarnaast helpen bij het begrijpen van onderdrukte emoties. Deze zelfkennis kan rust geven en symptomen van depressie verminderen.

Een onderzoek dat gepubliceerd werd in het ‘Journal of Nonverbal Behavior’ gaat nog dieper in op deze connectie tussen unieke bewegingen en emoties als blijdschap, verdriet, angst of boosheid. Er werden zelfs bepaalde technieken voorgesteld om emoties te beïnvloeden.

Verminderde symptomen

Vooral bij volwassenen blijkt danstherapie effectief te zijn tegen depressie. In een groot onderzoek waarin 817 studies met elkaar werden vergeleken, kwam naar voren dat beweging en dans de symptomen aanzienlijk verminderd.

 


Droom jij van een danscarrière? In onze Opleidingenspecial(link is external) lees je alles over dansopleidingen en audities.

Altijd op de hoogte blijven van wat er in de danswereld gebeurt? Neem een abonnement.


 

 

Meer inspiratie