Introdans

Artistiek leider Roel Voorintholt vertelt alles over stagelopen bij Introdans

Wanneer je op een dansopleiding zit, komt er natuurlijk een moment dat je wil gaan ervaren hoe het er in het werkveld aan toe gaat. Hoe is het om te werken als professionele danser en hoe ziet je leven er dan uit? Je maakt het allemaal mee tijdens een stage. Bij Introdans worden ieder jaar zes stagiairs aangenomen die een seizoen meedraaien met het gezelschap. Artistiek leider Roel Voorintholt vertelt hoe dat precies gaat en waar op gelet wordt tijdens de selectieprocedure.

Auditie doen bij Introdans

Ieder jaar komen zo rond de vijfendertig jonge dansers van allerlei dansvakopleidingen uit Nederland auditeren bij Introdans. De auditie begint met een klassieke balletles, om te zien wie de beste technische kwaliteiten heeft. Vervolgens blijft een klein groepje van ongeveer twaalf dansers over die dan een repetoireles mogen gaan volgen. ‘‘Dan kunnen we zien of mensen kunnen bewegen in het soort stijl dat wij doen,’’ vertelt Roel. ‘‘Regina van Berkel is bijvoorbeeld heel grillig, Hans van Maanen heel strak en Jiří Kylián kan heel technisch zijn.’’ Op die manier wordt er gekeken of auditanten mogelijkheden hebben om verschillende stukken te dansen. 

‘‘Ik ga gewoon zitten en kijk: wie valt mij het meeste op? En waarom? Het is bijvoorbeeld belangrijk dat iemand een persoonlijkheid heeft. Je kunt een verhaal namelijk op verschillende manieren interpreteren, vertellen en dansen. Het gaat om het gevoel dat iemand in de dans legt. Daarnaast kijk ik naar hoe iemands lijnen zijn, wat het technisch kunnen is en of ze het materiaal snel oppikken.’’

Dit was slechts een preview van het hele artikel. Meer lezen? Ga dan naar onze gratis Dansopleidingenspecial

 


Droom jij van een danscarrière? In onze Opleidingenspecial(link is external) lees je alles over dansopleidingen en audities.

Altijd op de hoogte blijven van wat er in de danswereld gebeurt? Neem een abonnement.


 

 

Meer inspiratie