Home » Reportage
Dansen geld

Dansstudent en krap bij kas? Neem een bijbaan!

Bezig met je dansopleiding, maar kom je geld tekort? Maak je geen zorgen. Je bent niet de enige! Veel studenten vinden het lastig om iedere maand rond te komen. Naast je studie kosten je huur, eten en vrije tijdsbesteding een hoop geld. Natuurlijk is er de mogelijkheid om een deel van deze kosten te dekken met een maandelijkse studielening. Helaas is dit vaak niet genoeg en is het ook niet gek als je liever schuldenvrij blijft. Dan is de grote vraag: “Hoe geniet ik van mijn studententijd zonder te eindigen met een torenhoge studieschuld?”

1. Zoek een bijbaan

Misschien denk je dat je naast je studie en dans geen tijd meer over hebt voor een bijbaan. Bedenk jezelf dan dat het niet voor niets een bijbaan heet. Deze banen zijn er speciaal om naast je drukke studentenleven toch nog wat geld bij te verdienen. Het is logisch dat 30 uur in de week niet gaat lukken, maar banen van 8-12 uur zijn vaak goed in te plannen. Daarnaast geeft werken voor je eigen geld een goed gevoel. Je bent vaak voorzichtiger met het uitgeven van geld als je weet hoe hard je ervoor hebt gewerkt. Dit kan je daarom helpen om bewuster met je inkomen om te gaan. Weet je niet waar je een bijbaan kan vinden? Neem dan hier eens een kijkje!

2. Maak een balans

Je hebt nu een bijbaan, what’s next? Het is belangrijk om je bewust te zijn van wat er elke maand binnenkomt en uit gaat. Stel een balans op van je inkomsten en uitgaven. Wat zijn je vaste lasten? Waar zie je ruimte om te sparen? Misschien kom je er wel achter dat je elke maand €50 uitgeeft aan koffie bij de Starbucks. Zonde!

Door je eigen financiën te controleren word je zelfstandiger en misschien ook wel verstandiger. En daarnaast bespaar je natuurlijk een hoop geld.

3. Blijf bij je ouders wonen

Oké, de optie om thuis te blijven wonen is er uiteraard niet voor iedereen. Maar mocht deze optie er zijn, denk er dan over na om nog een tijdje in je ouderlijk huis te blijven. Op jezelf wonen is onwijs gaaf, maar helaas ook erg prijzig. Toch op kamers? Zet dan die grote studio midden in het centrum uit je hoofd. Ga voor een kleinere, betaalbare kamer en wees niet bang om een huis te delen met studiegenoten. Netwerken op je opleiding kan erg handig zijn. Oudere studenten weten vaak waar er een plekje vrijkomt en welke huizen betaalbaar zijn. Zo bemachtig je misschien wel een kamer in een huis vol dansers. Extra gezellig!

4. Slow down, party animal!

Als danser ben jij natuurlijk niet vies van een feestje. Uitgaan in de mooiste clubs, de tofste outfits en een paar lekkere cocktails. Helaas kan zo’n avondje je vaak je maandsalaris kosten. Wees dus bewust van wat je verspilt op een avond. Ga ook eens lekker dansen in een kroeg in plaats van die dure club en beperk je alcohol gebruik.

Het is nu door Corona helaas even niet mogelijk om uit te gaan. Benut deze periode om in te zien dat je niet altijd de deur uit hoeft om een leuke avond te hebben. Organiseer een kostuumfeest met je huisgenoten. Ga bijvoorbeeld verkleed als de meest iconische dansers uit de geschiedenis. Zo overtreed je geen regels en kun je toch een avondje lekker losgaan.

 

 

Meer inspiratie