Home » Reportage
Dansmoves danstrends muziek jaren 60 throwback thursday

Herken jij deze 6 iconische dansmoves uit de jaren 60?

De jaren 60, de tijd van Rock & Roll en de dansmoves die daarbij komen kijken zijn vaak erg populair bij de jaren 60 themafeestjes. Ook al was je in die tijd misschien nog niet eens geboren, de pasjes worden doorgegeven en lijken nooit te worden vergeten.  We hebben de bekende trends door de jaren heen al eerder besproken en ook specifiek die van de 00’s en de jaren 80. Nu gaan we nóg verder terug in de tijd, herken jij ze?

1. Twist

De twist is een dans die ontstond in het begin van de jaren 60. Hank Ballard bracht in 1959 al een single uit die The Twist heette, maar pas toen Chubby Checker er een cover van uitbracht en er een specifieke dans bij maakte werd de twist erg populair. De danspas wordt de twist genoemd omdat je je bovenlichaam draait en je met je onderlichaam een tegengestelde beweging maakt.


 

Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews. 

 


2. Madison

De Madison is een Rock & Roll dans die populair was van 1950 tot halverwege de jaren 60. De dans werd gemaakt en gedanst in Columbus, Ohio in 1957. In 1960 kreeg de dans meer bekendheid door de producenten van The Buddy Deane Show in 1960, waardoor andere dansshows de dans ook over gingen nemen. De Madison is een lijndans die bestaat uit een vast patroon wat voor- en achteruit beweegt, afgewisseld met bewegingsmateriaal.

3. Hully Gully

Hully Gully is een ongeorganiseerde vorm van lijndansen, die is ontstaan in de jaren 60. Maar ook later werd deze dans bekend onder de Juke Joints aan het begin van de twintigste eeuw. In de meest moderne vorm bestaat de Hully Gully uit een aantal passen die worden omgeroepen door de MC. Het zijn vaak vrij makkelijke passen, de uitdaging zit hem in het bijhouden van het tempo.

4. Watusi

De Watusi is een solo dans die populair werd aan het begin van de jaren 60. Het was een van de populairste danspasjes in de Verenigde Amerika. De naam Watusi komt van de Tutsi’s uit Afrika, spectaculaire dansen waren onderdeel van hun tradities. In de originele versie van Watusi staat de danser met knieën gebogen, en loopt af en toe voor- en achteruit met kleine ritmische passen. De armen, met de palmen in een rechte lijn, worden bijna recht gehouden en zwaaien wisselend op en neer. Het hoofd wordt in een lijn met het lichaam gehouden, het lichaam wordt soms voor- en achteruit bewogen om de beweging van de armen te accentueren. De Watusi wordt soms ook wel “the dog” of “the swim” genoemd.

5. Pony

De Pony werd bekend in de jaren 60 door het lied van Chubby Checker Pony Time. In deze dans hou je je voeten samen, maak je pasjes en sprongetjes en tegelijkertijd maak je verschillende hand- en armbewegingen. Er kan worden verplaatst, maar het is geen vorm van lijndansen. Deze dans kan ook uitgevoerd in koppels, er kan dan om elkaar heen gedraaid worden maar de koppels raken elkaar dan niet aan.

6. Hitch Hike

De opkomst van de Hitch Hike begon met het lied van Marvin Gaye Hitch Hike in 1962. In 1969 kreeg de dans van de Hitch Hike weer in comeback met het lied Hitchin’ a Ride van Vanity Fare. Het is een vrij simpele dans, gebaseerd op de bewegingen van een liftende reiziger. Het gaat hierbij om het opsteken van de duim om een lift te kregen. In de klassieke vorm is het de bedoeling dat je drie keer de linker duim over je schouder wijst, in je handen klapt, drie keer je rechterduim over je schouder wijst en weer in je handen klapt. Ondertussen blijf je met de rest van je lichaam ‘swingen’.

Bronnen:

Barkodeamsterdam, Vroegert

Meer inspiratie