Home » Reportage
Dansen rouw

Marije maakt een film over rouw: ‘‘Dans maakt emoties zichtbaar’’

Drie jaar geleden verloor Marije van der Hoeven haar moeder. Niet lang daarna begon ze aan haar opleiding tot filmmaker aan de HKU, waar ze haar liefde voor het vertellen van verhalen in praktijk kon brengen. Inmiddels zit Marije in haar laatste jaar en zet ze haar rouw en verlies om in haar afstudeerfilm RAUW. Op deze manier hoopt ze rouw bespreekbaarder te maken. Een bijzonder project dus! Wij spraken haar over de rol van dans in haar film.

Emoties en dans

Marije vertelt dat ze dans altijd al heel mooi vond om te zien. ‘‘Dans gaat samen met emotie,’’ vertelt ze. ‘‘Het vertellen van een verhaal, het zichtbaar of zelfs tastbaar maken van een gevoel. Dat vind ik bijzonder.’’ Hoewel het idee voor de film geïnspireerd is door Marije’s persoonlijke ervaringen, is het wel een fictief verhaal. Marije vertelt dat ze dans graag als middel wil gebruiken om het gevoel van het hoofdpersonage uit te beelden, juist omdat dans die eigenschap heeft om te kunnen vertellen zonder woorden. ‘‘Uiteindelijk helpt dans Mara om los te komen en het verdriet toe te laten.’’


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews. 


Het verhaal

RAUW vertelt het verhaal van 19-jarige Mara die net haar moeder is verloren. Ze probeert haar vader zo veel mogelijk te helpen met het regelen van de uitvaart, maar ontsnapt het liefste aan de zwaarte thuis door naar haar moderne danslessen te gaan. Dans is haar ontsnapping, tot haar verlies zich opeens met het dansen begint te vermengen. De film gaat over een belangrijke eerste stap in het rouwproces: het toelaten van verdriet na verlies. Hoe ga je om met zo’n zware pijn als je niet wilt verdrinken?

Crowdfundactie

Om dit project te kunnen realiseren is Marije een crowdfunding campagne gestart. Ben je benieuwd naar haar film en wil je graag helpen? Dan kun je ook je steentje bijdragen. Ieder bedrag is welkom en je krijgt er zelfs nog iets leuks voor terug. Ook kun je RAUW volgen via Facebook en Instagram.

Meer inspiratie