Home » Reportage
Zwanenmeer bijzondere versies voorstelling film

4x bijzondere versies van Het Zwanenmeer

Het Zwanenmeer is een echte balletklassieker. Er zijn vanaf 1877 ontelbaar veel versies van gemaakt, niet alleen als balletvoorstelling, maar ook als film of op het ijs. Als je ze allemaal wil zien ben je wel even bezig, wij hebben een aantal bijzondere versies voor je op een rijtje gezet.

Het oorspronkelijke verhaal

Het oorspronkelijke verhaal  van Het Zwanenmeer gaat over de Prins genaamd Siegfried die door zijn moeder op zijn achttiende verjaardag wordt gevraagd om een bruid te zoeken. Als Siegfried op jacht is in een bos met zijn beste vriend komen ze bij een meer. Daar ontmoet Siegfried een zwaan, genaamd Odette, die vertelt dat ze betoverd is. Siegfried wil Odette graag als zijn bruid, maar de vraag is of hem dat lukt.


 

In het komend nummer lees je alles over Shanghai Ballet dat terugkeert naar Nederland met het grootste Zwanenmeer! Daarover meer lezen? Neem een abonnement en ontvang het komende nummer bij jou thuis.

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews. 


1. De allereerste versie

De eerste uitvoering  van Het Zwanenmeer werd getoond in Moskou in het Bolsjojtheater door het Bolsjojballet, met muziek van de legendarische Tsjaikovski. Deze première in 1877 was toen geen succes. Men vond namelijk dat de muziek te veel overheerste en het ballet werd toentertijd volledig afgekraakt. Later, na Tsjaikovski’s dood in 1893, werd zijn muziek pas gewaardeerd. 

2. Dada Masilo, The Dance Factory – Swan Lake

Deze versie uit 2019 wordt ook wel Het Zwanenmeer zonder spitzen genoemd. Dada Masilo is een jonge Zuid-Afrikaanse choreograaf, die vaker herwerkingen laat zien van klassiek balletten met het gezelschap The Dance Factory uit Johannesburg. In deze versie kwamen ook andere bewegingen voor dan bij het orginele ballet. Zo waren er veel bewegingen met het bekken, rollen over de vloer en werd er gebruik gemaakt van stemgeluid. Het spitzenwerk is vervangen door met blote voeten Afrikaanse ritmes te stampen. 

3. Les Ballets Trockadero de Monte Carlo

Dit gezelschap bestaande uit alleen mannelijke dansers voeren op grootse, maar ook humoristische wijze verschillende klassiekers op. Zo hebben ook zij hun versie van Het Zwanenmeer. Dit gezelschap bestaat sinds 1974 en werden al vrij snel een internationaal succes. De dansers dragen tijdens de opvoering spitzen en laten door een combinatie met expressie humor doorschemeren. Dit neemt niet weg dat de dansers danstechnisch wel van hoog niveau zijn.

 

4. Shanghai Ballet – Grootste Zwanenmeer ter Wereld

In 2017 kwam het Shanghai Ballet naar Nederland met de grootste bezetting van Het Zwanenmeer ooit. De choreografie was van Derek Deane en in samenwerking met Stardust Theatre bracht het Shanghai Ballet het Grootste Zwanenmeer ter Wereld. Het gezelschap bestond uit 48 ballerina’s als dansende zwaan.  

 

Bronnen:

Isgeschiedenis, theaterkrant, wikipedia, winq

Meer inspiratie