Swan Lake On Ice

Isabella Zijp

De populariteit van Het Zwanenmeer beperkt zich niet alleen tot de danswereld. Het verhaal heeft menig choreograaf, filmmaker en modeontwerper geïnspireerd. Zo ook Tony Mercer, de artistiek directeur van de Imperial Ice Stars. Deze groep ijsdansers is gespecialiseerd in het opvoeren van bewerkingen van klassieke balletten op het ijs. Het podium van het Nieuwe Luxor Theater is dan ook voor de gelegenheid omgetoverd tot een bevroren meer, waarop de schaatsers hun spectaculaire kunsten vertonen. Het atletische en spectaculaire karakter van het kunstrijden en de intimiteit van een theater blijken een onweerstaanbare combinatie.

De productie is in grote lijnen gebaseerd op het originele verhaal, maar de choreograaf kiest ervoor om het verhaal op een aantal punten een andere wending te geven. De prins ontmoet Odile, de dochter van zijn mentor Von Rothbart, op zijn feest aan het hof. Wanneer hij in het bos verliefd wordt op de betoverde zwaan Odette probeert Von Rothbart er alles aan te doen om de weg vrij te maken voor zijn dochter, en met succes. In het aangepaste einde, dat de choreograaf de ruimte gaf dramatische scènes met showelementen toe te voegen, overweegt Odette een zelfmoorpoging. Ze wordt tegengehouden door de prins, Von Rothbart wordt vermoord en Odile geeft het liefdeskoppel haar zegen.

Smaakvolle theatrale setting

Swan Lake On Ice kan eigenlijk niet vergeleken worden met het ballet, maar het is dan ook niet bedoeld om het ballet te vervangen. De ijsshow heeft een geheel eigen karakter en in de eerste akte is er zo veel te zien dat je ook niet in de verleiding wordt gebracht om vergelijkingen te maken. De kleurrijke en gedetailleerde decors van het paleis, compleet met fontein en bordes, en de smaakvolle klassieke kostuums geven het geheel een elegante uitstraling die je niet verwacht van een kunstrijshow, die over het algemeen een hoog kitsch- en glittergehalte hebben.

Niet te voorkomen vergelijkingen

Te midden van deze pracht en praal zorgen Prins Siegfried en zijn vriend Benno voor vermaak. De twee flirten met de dames en boksen tegen elkaar op in een geestig duel, waarbij ze om beurten melodieën proberen te creëren door met hun schaatsen in het ijs te krassen. De show geeft de twee personages veel ruimte om te schitteren, zowel op het technische vlak als op het gebied van acteren. De mime van de schaatsers is minder sterk dan die van menig danser, maar dat mag dan ook niet verwacht worden van deze voormalig olympische atleten.

Wanneer de zwanen in de tweede akte hun opwachting maken, mis je als dansliefhebber toch de verfijning van dans. De kunstschaatsers kunnen de zachte armen en precisie van het ballet niet evenaren en dribbelen op de punten van kunstschaatsen oogt toch een stuk minder indrukwekkend dan dribbelen op spitzen. Dit laatste wordt enkele minuten gedaan door Odette en dat hadden ze beter achterwege kunnen laten.

Creatief omgaan met de ruimte

Recensie van dansvoorstelling Swan Lake On Ice.Er zitten duidelijk plus- en minpunten aan een ijsvloer op het toneel. Het theatrale effect is prachtig en de setting biedt mogelijkheden voor luchtacrobatiek en special effects. De ruimte is echter klein en dat levert vanwege de snelheid en ruimte die de schaatsers nodig hebben wat choreografische beperkingen op. Solosprongen en geworpen sprongen zijn beperkt in het aantal draaien en afstand en de kijker moet dan ook geen olympisch niveau verwachten. Echter weet de choreograaf dit heel creatief op te lossen met inventieve lifts, waarbij de vrouwen in moeilijke posities boven het hoofd van de man getild worden, extra toevoegingen aan bestaande elementen en grappige invloeden uit verschillende volksdansen. Alle elementen worden door de professionele schaatsers nagenoeg perfect uitgevoerd.

Swan Lake On Ice is een goed verzorgde en creatieve productie waar menig grote ijsshow nog een puntje aan kan zuigen. De combinatie van atletische schaatstrucs, show met klasse, nauwe banden met dans en theater maken de Imperial Ice Stars uniek in zijn soort.

Swan Lake On Ice is nog te zien tot en met 23 februari 2014 in het Luxor Theater Rotterdam. Bestel je tickets hier.