Home » Reportage
Dansen clubs

4 tips om beter te worden in freestylen

Freestyle kan voor veel dansers lastig zijn. Als je gewend bent om een choreografie te leren en tot in de puntjes te perfectioneren,  voelt het alsof je in het diepe wordt gegooid tijdens het freestylen. Dans Magazine geeft je tips.

Freestylen komt oorspronkelijk uit de jaren ’80. Na het disco-tijdperk werd muziek toegankelijker voor het publiek. Door de opkomst van hiphop veranderde de manier van dansen en werd het stoere freestylen in het leven geroepen.

Tip 1: Gebruik de muziek

Laat je tijdens het improviseren meenemen in de muziek. Begin met het luisteren naar de beat en voel het ritme. Klap of stap op het ritme en bouw zo je passen uit. Kies een nummer waar je graag op danst en wat je goed kent, dan gaat het dansen gemakkelijker. Let ook op de stijl van de muziek, zodat je beter kunt kiezen welke passen je danst.

Tip 2: Je kan geen fouten maken

Het fijne aan improviseren is dat je geen fouten kan maken. Elk lichaam en elk persoon is anders, en iedereen heeft een andere stijl. Zolang je dus beweegt op de muziek, kun je geen fouten maken. Door te freestylen voelen veel dansers zich zelfverzekerder, om alle stress even los te laten en te weten dat ze niets fout kunnen doen. Het heeft ook geen zin om jezelf te vergelijken met anderen, omdat iedereen andere bewegingen kiest. Het helpt ook om geen spiegel te gebruiken, zodat je jezelf niet kan corrigeren of gaat nadenken en uit de flow van de dans komt.

Tip 3: Maak je hoofd leeg

Freestylen wordt soms gebruikt om je hoofd leeg te maken na een lange dag vol ingewikkelde choreografieën aanleren en onthouden. Sommige dansers vinden het fijn om even alle stress uit zich te dansen. Door simpelweg niet na te denken, maar gewoon te bewegen, laat je de stress achter je en word je rustig. Als je over die drempel heen bent, kun je makkelijker improviseren en dans je vanuit je lichaam, niet vanuit je hoofd.

Tip 4: Oefen

Kun je improviseren oefenen? Ja en nee. De kunst van improviseren is dat de dans ter plekke bedacht en uitgevoerd wordt. Echter kun je wel oefenen met improviseren op verschillende stijlen en muziek. Zijn er bepaalde passen die je op meerdere liedjes kunt doen? Als je tijdens het improviseren een blackout hebt, kun je vervolgens terugvallen op deze passen. Ook bestaan er improvisatieopdrachten, waarbij je  bijvoorbeeld binnen een kader of stijl moet freestylen.

 


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.


 

Meer inspiratie