Home » Reportage

Programma van Nederlandse Dansdagen belooft groots spektakel

Tot voor kort moesten we het nog met livestreams en online registraties doen, maar het ziet er naar uit dat de Nederlandse Dansdagen dit jaar wél zoals gewoonlijk door kan gaan. Donderdag 30 september gaat de 24e editie van de Nederlandse Dansdagen van start.

Van klassiek ballet tot urban

Tot en met 7 oktober is de top van de Nederlandse danswereld weer in Maastricht om de diversiteit en kwaliteit van de Nederlandse dans met het publiek te vieren. Van klassiek ballet tot urban, van avant-garde tot moderne dans, van oude meesters tot jong talent en van performance art tot dans voor een jong publiek. Als bezoeker kun je van alles wat zien. In 2021 kiest hét dansfestival van Nederland voor een unieke vorm waarbij het beste van twee werelden samenkomen. De Nederlandse Dansdagen vinden dit jaar namelijk plaats in én vanuit Maastricht. In het theater, op bijzondere locaties in de stad en online, vanaf het digitale podium.


Wie gaat er dit jaar met de hoofdprijs naar huis? In het komend nummer van ons blad Dans Magazine presenteren alle genomineerden voor de Zwanen en de prijzen van de Nederlandse Dansdagen zich, die van dit én die van vorig jaar.

Je hebt al een abonnement vanaf slechts € 19,99 per jaar!


Nieuw jasje

Het programma bestaat uit klassiekers zoals het Gala van de Nederlandse Dans, maar veel programmaonderdelen zijn ook in een nieuw of digitaal jasje gestoken. Zo zal de vijfde editie van het dansMuseum weer een volledig digitale variant worden en in het teken staan van choreograaf en beeldende kunstenaar Toer van Schayk.

Theater aan het Vrijthof geeft op zaterdag 2 oktober afwisselend het toneel aan bekende choreografen en intrigerende nieuwkomers.  Ook de virtual residencies keren weer terug in een online vorm. Vanaf dit jaar in een meerjarige samenwerking met Korzo, Plan Brabant en Moving Futures. Naast de online premières van de virtual residencies, presenteren de winnaars van de festivalprijzen van vorig jaar, Roshanak Morrawatian en Anne-Beth Schuurmans, hun nieuw gecreëerde werk live in Maastricht.

Premières

Het festival toont daarnaast onder andere premières van Corpo Máquina en SALLY Dansgezelschap Maastricht. Nieuw is het ‘unplugged podium’, waarbij op een bijzondere locatie in Maastricht continue dans in een rauwe vorm te beleven is. Om de weg te vinden in het rijke dansaanbod neemt onze speciale verslaggever Redouan Ait Chitt het on- en offline publiek dagelijks mee langs de verschillende festivalonderdelen.

Meer lezen over het programma en alvast kaartjes scoren? Ga dan naar de website. Het volledige programma zal vanaf 1 september bekend zijn.

Meer inspiratie