Home » Reportage
VR ballet

Bijzonder: Virtual Reality dansvoorstelling over eenzaamheid en verbinding

Kun je Nightfall nog herinneren? Het eerste VR-ballet ter wereld van het Nationale Ballet? Peter Leung, de maker van die Virtual Reality performance, heeft nu in samenwerking met Veejays een nieuw werk gemaakt: Narcissos & Echo. Een bijzondere VR-ervaring over eenzaamheid en verbinding.

Contact maken

‘Een gezamenlijke ervaring… Op afstand’, schrijven de makers op de website. In deze grensverleggende interactieve dans zit het publiek opgesloten met de mythische wezens Narcissus en Echo: gevangen in een spiegelpaleis in virtual reality. Ze zijn samen, maar lukt het ze om echt contact te maken met elkaar? De één dreigt zichzelf te verliezen door een onbeantwoorde liefde. De ander ziet alleen zichzelf staan en verliest steeds meer het contact met de realiteit. Zonder elkaar zijn ze waarschijnlijk verloren.

Nieuwe ervaring tijdens lockdown ontwikkeld

Met een team van artiesten uit de wereld van dans, design en techniek werd de lockdown gebruikt om een compleet nieuwe ervaring te maken. De performance is ontwikkeld om tijdens de voorzichtige heropening van podia met kleine groepen dans te beleven. Narcissos & Echo schetst een surrealistische wereld over narcisme, ‘echo chambers’, isolement en liefde. De dansers Toon Lobach en Ève-Marie Dalcourt spelen daarin de hoofdrol.


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.


 

Over de makers

Peter Leung (House of Makers) is een multidisciplinaire kunstenaar met een focus op choreografie, regie en fotografie. Hij danste onder meer bij Het Nationale Ballet. Met regelmaat creëert hij ook werk voor (internationale) festivals, televisie, film, musea en maakte popvideo’s voor Go Back to the Zoo en Armin van Buuren. Vanuit zijn liefde voor beeldverhalen heeft Peter gestudeerd als filmmaker aan de New York Film Academy and photography bij Central Saint Martins en de Fotoacademie Amsterdam.

Veejays.com had met hun project Virtual bedrooms een vergelijkbare wereldprimeur in het van Gogh Museum, en werkt voor dit project met onder meer met de succesvolle jonge video artiest Noralie (Noortje van den Eijnde). Zij maakt audiovisuele belevingen die nog uitgevonden moeten worden en heeft daarmee in clubs en op festivals gestaan, of als autonome kunst in galeries, musea of bij klassieke concerten. Zo stond ze naast Ronnie Flex in Ahoy, was ze op tour met Eefje de Visser en verzorgde ze de spectaculaire videoshow voor ‘Man in Nood’ van Willem in samenwerking met Toon Rooijmans. Ze was een hoofdact op GLOW, het grootste Nederlandse lichtfestival. 

Wil je deze voorstelling met eigen ogen bewonderen? Er zijn nog kaartjes voor aankomende zondag 20 juni! Ga snel naar de website voor meer informatie.

Meer inspiratie