Introdans

Introdans viert gouden jubileum op feestelijke manier

Een feestelijk jaar voor Introdans! Het moderne dansgezelschap bestaat namelijk vijftig jaar. Het gouden jubileum wordt van september 2021 tot en met juni 2022 gevierd samen met het publiek. Verwacht een extra speciaal programma, met bekende maar ook nieuwe choreografieën. Wij zetten het op een rijtje.

Het programma

Pink Panther Party, 15 t/m 19 september 2021
Daar waar het allemaal begon. In 1971 in een discotheek in Arnhem: The Pink Panther. Een vrolijke meedansvoorstelling in eigen huis door Adriaan Luteijn en Chantal de Vries. In samenwerking met RijnIJssel, ArtEZ en verschillende gastdansers.

Tutti, 23 september t/m 11 december 2021
Introdans presenteert met Tutti twee publieksfavorieten als jubileumcadeau met alle dansers in Cantata en In Memoriam en de zangers van A Filetta en Assurd.

Aards, rauw en gepassioneerd: zo kan de dans in Mauro Bigonzetti’s Cantata getypeerd worden. In dit opzwepende powerstuk roept de choreograaf verschillende karakters uit een Italiaans dorp tot leven, daartoe geïnspireerd door de aanstekelijke, schurende muziek van vrouwenfolkgroep Assurd. Het is een uitbundige ode aan de Italiaanse volkscultuur, aan de liefde en de gekte.

De wereldwijd gerenommeerde Vlaams-Marokkaanse choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui maakte In Memoriam als eerbetoon aan zijn voorouders. De connectie tussen de werkelijkheid en het geheugen vormt de kern van dit werk. Een belangrijk aandeel hebben de muziek van het meerstemmige ensemble A Filetta en de videobeelden van Gilles Delmas. “Het was mijn droom om het werk van Sidi Larbi Cherkaoui op het repertoire van Introdans te voeren,’’ vertelt artistiek directeur Roel Voorintholt. ‘‘We zijn in 2010  begonnen met een kort fragment uit In Memoriam en hebben onze relatie de laatste jaren steeds verder uitgebouwd. Deze toonaangevende kunstenaar is nu helemaal bij ons thuis.” 

Introdans

Kerstgala 2021 - Kerst met Kylián, 26 t/m 29 december 2021

Traditiegetrouw presenteert Introdans rond de kerstdagen een mooi kerstgala voor alle leeftijden. Dit gouden jubileumjaar is de kerst een ode aan meesterchoreograaf Jiří Kylián met Sechs Tänze, Un Ballo, Lieder Eines Fahrenden Gesellen en de Introdanspremière van Petit Mort.

Confetti, familievoorstelling 22 januari t/m 29 maart 2022

Twee klassieke choreografieën van Nederlands beroemdste choreograaf Hans van Manen, een spetterend ballet van Karole Armitage en nieuw werk van streetwise talent Ruben Chi. Dat alles samen is Confetti. Wat kun je verwachten?

Streetstyle funkster Ruben Chi is een opkomend talent met een geheel eigen danstaal. Hij laat zich voor Confetti inspireren door de werken van grootmeester Hans van Manen. Ruben Chi daagt moderne dansers uit om op hiphop beats te dansen.

Voormalig ballerina van de punk, -Karole Armitage-, choreografeerde Rave na de aanslagen op 11 september 2001 in New York. De 24 bodypainted dansers dansen in een ‘kleurenbombardement’ over het toneel. Karole Armitage is bekend van haar videoclips voor Michael Jackson en Madonna, waaronder de hit Vogue. "We need something exuberant, thrilling and life-affirming because we're all struggling so hard." Tenslotte presenteert Hans van Maanen de kleurrijke balletten Polish Pieces en In the Future. Al jarenlang twee absolute publieksfavorieten!

Goud & Nieuw, 18 februari t/m 16 juni 2022

Afscheid nemen van publiekslievelingen en ruimte maken voor nieuwe creaties: dat doet Introdans in Goud & Nieuw. De Dood en het Meisje, Boléro, Rossini Cards, Memory of a Shape en het wonderschone La Morte del Cigno in combinatie met werk van jong(ere) makers die komende jaren bij Introdans zullen creëren.

Ed Wubbes dansante verbeelding van Schuberts De dood en het meisje geldt als een van de klassiekers van de 20e-eeuwse danskunst. Het wordt live begeleid door het Van Dingstee Kwartet. Wubbe maakte dit imponerende werk in 1989 als huischoreograaf van Introdans en nog steeds kan het rekenen op staande ovaties.

Thierry Malandains gedurfde Boléro is een verzameling muzikale vonken en ook pure poëzie, vol van voelbare fysieke hartstocht.

Mauro Bigonzetti Rossini Cards is een humoristisch ballet op muziek van de beroemde en populaire Italiaanse componist Gioacchino Rossini.

In La Morte del Cigno geeft Mauro de Candia een ijzersterke mannelijke interpretatie aan De Stervende Zwaan, de korte solo die de Russische ballerina Anna Pavlova onsterfelijk maakte.

Een duet uit Memory of a Shape van Regina van Berkel besluit de reeks hoogtepunten.

Delen uit Earth van Manuel Vignoulle en Streams van Andonis Foniadakes zijn nieuw op het repertoire. Zij maken met Introdans hun debuut in Nederland, Het zijn choreografen die werken vanuit hun hart, met bezieling en zijn uiterst muzikaal. Ze komen met een energie en dynamiek, die -hoe verschillend ze ook zijn – je op het puntje van de stoel doen zitten. Dat maakt hun werk zo passend bij Introdans.

End of Season met Phion, 23 t/m 27 juni 2022

In goede traditie rondt Introdans het jubileumseizoen af met een avond vol aanstekelijke choreografieën, live begeleid door Phion. Naast werken van Jiří Kylián bevat dit programma de balletten Chairman Dances, Concerto en Petricor van de Amerikaanse Lucinda Childs, die vorig jaar haar tachtigste verjaardag vierde. Ook creëert Adriaan Luteijn een bijzondere nieuwe Ontmoeting.

Meer inspiratie