Home » Reportage
Dansmeditatie

4 redenen waarom dansen de beste meditatie is

Ooit gehoord van dansmeditatie? Deze vorm van dans zorgt ervoor dat je in een meditatieve staat komt. Wanneer je je focust op de muziek en op de beweging kun je namelijk even alles om je heen vergeten. Een goede manier om te ontspannen! In dit artikel leggen we uit waarom dansen de beste meditatie is. 

1. Dansen zit in onze natuur

De geschiedenis van dans is zo oud als de mensheid. Hoewel onze voorouders zich nog niet zo bewust waren van de voordelen, was dans toch vooral al een emotionele ervaring. Het maken van muziek en het bewegen op de maat zorgde in veel culturen wereldwijd voor verbondenheid. Ook kon dans uitmaken van rituelen of de aanbidding van God. Met dans kwam men dichter tot zichzelf en tot een hogere macht. 

Bewegen op muziek is daarnaast iets dat van nature wordt getriggerd bij de mens. Dit gaat vaak instinctief. Het lichaam reageert en het denken wordt minder belangrijk. Wanneer het denken minder belangrijk wordt, sta je meer in contact met je lichaam en ben je meer in het moment. Vanuit dit uitgangspunt is ook Ecstatic Dance ontstaan, een spirituele vorm van dans. 


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews. 


2. Bij een dansmeditatie kun je de controle loslaten

Wanneer je vrij op de muziek danst, maakt het niet uit wat voor bewegingen je maakt. De muziek neemt de leiding over je lichaam en je kunt de controle loslaten. In het boek ‘The Art of Mixing’ beschrijft sound engineer David Gibson dat muziek een heel primair en direct effect heeft op het lichaam. Wanneer je danst maak je een muziek-melodie beweging als reactie op verschillende instrumenten. Je stemt je lichaam en bewegingen als het ware af op het geluid, de golflengtes en de frequenties. Trommels resoneren bijvoorbeeld sterk met het bekkengebied van de mens, wat verklaart waarom Afrikaanse dans zo geaard en laag is.  Tijdens een dansmeditatie geef je je over aan de muziek.

3. Dans ontspant je brein

Wanneer je danst produceert je brein meer serotonine, ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. Serotonine geeft je een gelukkig en vredig gevoel. Een onderzoek uit de jaren tachtig heeft aangetoond dat dansen daarnaast kan helpen om gevoelens van angst en depressie te verminderen. Dans is een echte humeurbooster en als je er een gewoonte van maakt dan kan het je zelfvertrouwen, lichaamsbeeld en algehele welzijn verbeteren

4. Ademhaling speelt een belangrijke rol bij zowel dans als meditatie

Dansonderzoeker Jamie Marich geeft in haar boek ‘Dancing Mindfulness’ een beschrijving van hoe zij mindfulness met dans beoefend. Ze benadrukt het belang van ademhaling voor het vinden van rust in je hoofd en lichaam. Deze opvatting komt voort vanuit de benadering van Martha Graham en heeft ook veel verwantschap met yoga- en meditatiepraktijken. Graham benaderde dans vanuit ademhaling en stelde dat beweging begint vanuit de bekken waarbij de focus is op de tegenstrijdige kracht tussen spanning en ontspanning. In yoga en meditatie zijn er verschillende ademhalingstechnieken en deze worden als basis gebruikt om je lichaam tot rust te laten komen en je in een staat van ontspanning te brengen. 

Zelf eens een dansmeditatie uitproberen? Begin eens met een geleide meditatie, zoals de video hieronder.


 

Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews. 


 

Meer inspiratie