Home » Reportage
ecstatic dance vrouw in zonnebloemveld

Ecstatic Dance: vol overgave dansen in een meditatieve trance

Ecstatic Dance. Een feestje, maar dan op blote voeten en zonder te praten of alcohol te drinken. De laatste jaren is Ecstatic Dance een wereldwijde trend geworden. Op steeds meer plekken kun je ‘ecstatic’ gaan. Wat houdt dat precies in? Kort gezegd gaat het om het in contact komen met je lichaam en geest, waarbij je in een soort trance raakt. Hierdoor kun je zelfs een natuurlijke ‘high’ ervaren. 

Helemaal losgaan

Veel mensen hebben een paar drankjes nodig om goed los te kunnen gaan op de dansvloer. Bij Ecstatic Dance is het ook de bedoeling dat je een staat van extase bereikt, maar dan helemaal nuchter. Dus zonder alcohol of ecstasy. 

Het idee van Ecstatic Dance is dat je kunt bewegen zoals jij dat wilt,  zonder dat je veroordeeld wordt door anderen. Er wordt de ruimte gegeven om zo vrij mogelijk te bewegen. De één is aan het kronkelen over de vloer, terwijl de ander misschien wel driftig rond aan het springen is. Dat kan in het begin misschien een beetje gek voelen of eruitzien, maar wanneer je je hieraan overgeeft, neemt je lichaam het van je hoofd over. Je laat je leiden door de muziek, je gevoel, en de intense energie van de mensen om je heen. Dit kan heel bevrijdend werken en veel mensen beschrijven het dan ook als een spirituele ervaring. Je bent even totaal niet bezig met praten en je communiceert alleen met lichaamstaal, waardoor je meer in contact bent met je lijf. 

Durven dansen

Tijdens Ecstatic Dance kan je ook in contact komen met een mede-danser(s). Hieruit kan spontaan een duet, trio of zelfs kwartet ontstaan waarbij je elkaar goed moet aanvoelen om samen te kunnen bewegen. Wanneer je niet zoveel zin hebt om met iemand te dansen, kan je je handen voor je borst vouwen waarmee je iemand vriendelijk bedankt. Het dansen op blote voeten helpt ook bij het gevoel van vrijheid en het goed geaard zijn in de grond. Dit klinkt misschien een beetje zweverig, maar dit alles draagt eraan bij dat je in een meditatieve trance komt die ontspannend werkt voor je lichaam en geest. Het belangrijkste is dat je gewoon durft te dansen en jezelf durft te laten gaan.

Dansen met toewijding

Ecstatic Dance is ooit begonnen op Hawaii. Hier werd vaak op zondagochtenden religieus gedanst. Dans was hierbij een soort uiting van de toewijding aan het geloof en de muziek. Naarmate de muziektechnologieën vanaf zo ongeveer 2000 geavanceerder werden, ontstonden er steeds meer nieuwe soorten muziek. Ecstatic Dance ontstond toen de twee werelden van het ‘bewust dansen’ en de DJ-cultuur met elkaar gecombineerd werden. Langzaamaan verspreidde het zich naar steeds meer plekken op de wereld. Er worden zelfs Ecstatic Dance festivals georganiseerd en vooral in Azië zijn er op spirituele plekken als India en Bali grote Ecstatic Dance communities te vinden.

 

Meer inspiratie