Home » Reportage
dansen gezond voor de lichaam en geest

Dansen: gezond voor lichaam en geest

Er is in ons land de laatste tijd veel aandacht voor de positieve uitwerking van dansen. Steeds meer onderzoeken tonen aan, dat het ontzettend goed is voor je lichaam en geest. Ieder mens kan zich beter voelen door te dansen, of het nu moderne dans is, klassiek of misschien wel breakdance. Het zou zelfs gezonder zijn dan wandelen. Lang leve de dans!

Het dansende brein

Ludwigs Ballroom Band heeft wel een hele inspirerende manier gevonden om mensen aan te moedigen om te gaan dansen. Onder het motto 'het dansende brein' toeren zij door het land, waarbij een arts en professor uitleggen hoe gezond dansen voor je is. Vervolgens kan het publiek dit met hun muziek aan den lijve ondervinden. Het collectief zou dans- en muziektherapie het liefst standaard vergoed willen zien. Dat is nu nog niet het geval, maar een zorgverzekering onderzoeken, is altijd lonend. Een zorgverzekering vergelijken kan zomaar veel geld besparen als alternatieve vormen van therapie vergoed worden.

Gouden formule

Uit recent onderzoek in Friesland blijkt dat dansen een positief effect heeft op Parkinson patiënten. Ze voelen zich er beter door, het heeft een positieve invloed op hun motoriek en bovenal vinden ze het heel leuk. Dansen als vorm van behandeling, zou voor veel mensen deels een goede vervanging kunnen zijn van andere of duurdere vormen van zorg, zoals fysiotherapie. Het leuke van dansen, is dat het niet alleen zorgt voor beweging, maar ook voor sociale contacten. Dat in combinatie met het opzwepende ritme van de muziek, lijkt voor een gouden formule te zorgen. Voor professionele dansers liggen de verhoudingen natuurlijk anders. Die moeten ook oppassen dat ze verantwoord sporten en blessures zoveel mogelijk proberen te voorkomen.

Doen alsof niemand je ziet

Dat dansen zo gezond is, zit hem in een breed palet aan goede eigenschappen. Zo traint de dynamiek van het dansen je hersenen en geheugen. Het zou de kans op het ontwikkelen van dementie zelfs kunnen voorkomen. Dit komt door de snelle bewegingen, die je maakt, en de pasjes, die je moet onthouden. Daarnaast maak je tijdens het dansen het stofje endorfine aan. Dit zorgt ervoor dat je je happy voelt. Bovendien zorgt dansen ervoor, dat de hoeveelheid cortisol in je lichaam afneemt. Dit is een hormoon, dat zorgt voor stress. Wat nu boven alles het mooie is van dansen? Werkelijk iedereen kan het. En mocht je daaraan twijfelen, dan is het het meest heerlijke om te doen alsof niemand je ziet. Eigenlijk zou het dansen je op school al met de paplepel ingegoten moeten worden. Het bijzondere van dansen, is dat het als het ware van binnen komt. Het is het emotionele aspect dat het extra verrijkend maakt. Tijd voor een dansles?