Home » Reportage

Dansen en mindfulness: leer bewegen in het hier en nu

Helemaal in een stressvolle tijd als deze kunnen we wel wat rust en mindfulness gebruiken. Wist je dat dans daar heel goed bij kan helpen? In verschillende onderzoeken worden connecties gemaakt tussen mindfulness en dans. Ook in spiritualiteit wordt dans vaak als helend gezien en kan je focus op beweging meditatief werken. Hier leggen we je uit hoe dans het perfecte middel kan zijn om in het hier en nu te komen en je zorgen eventjes te laten varen.

Het effect van dans op je lichaam

In het boek ‘The Art of Mixing’ beschrijft sound engineer David Gibson dat muziek een heel primair en direct effect heeft op het lichaam. Wanneer je danst maak je een muziek-melodie beweging als reactie op verschillende instrumenten. Je stemt je lichaam en bewegingen als het ware af op het geluid, de golflengtes en de frequenties. Trommels resoneren bijvoorbeeld sterk met het bekkengebied van de mens, wat verklaart waarom Afrikaanse dans zo geaard en laag is. 

Instinctief bewegen

Bewegen op muziek is iets dat van nature wordt getriggerd bij de mens. Dit gaat vaak instinctief. Het lichaam reageert en het denken wordt minder belangrijk. Wanneer het denken minder belangrijk wordt, sta je meer in contact met je lichaam en ben je meer in het moment. Als een soort meditatie. Vanuit dit uitgangspunt is ook Ecstatic Dance ontstaan, een spirituele vorm van dans. Bij een Ecstatic Dance avond dans je zo’n twee à drie uur op blote voeten, zonder te praten, zonder alcohol en compleet op je eigen manier zonder veroordeeld te worden. Je wordt veel fysieker en je laat je lichaam instinctief reageren op impulsen. Mensen ervaren hierbij een gevoel van vrijheid, een sterkere connectie met hun lichaam en emoties, en een soort trans waarin ze terecht komen. 

Mindfulness en dans

Dansonderzoeker Jamie Marich geeft in haar boek ‘Dancing Mindfulness’ een beschrijving van hoe zij mindfulness met dans beoefend. Ze benadrukt het belang van ademhaling voor het vinden van rust in je hoofd en lichaam. Deze opvatting komt voort vanuit de benadering van Martha Graham en heeft ook veel verwantschap met yoga- en meditatiepraktijken. Graham benaderde dans vanuit ademhaling en stelde dat beweging begint vanuit de bekken waarbij de focus is op de tegenstrijdige kracht tussen spanning en ontspanning. In yoga en meditatie zijn er verschillende ademhalingstechnieken en deze worden als basis gebruikt om je lichaam tot rust te laten komen en je in een staat van ontspanning te brengen. 

Vervolgens is het volgens haar belangrijk om vanuit die ontspanning je lichaam te laten reageren op de muziek. Het gaat puur om de beweging van het lichaam en hoe je daar instinctief op reageert. Wanneer je je overgeeft aan de muziek en de beweging kan je in een meditatieve staat komen. En dit werkt bevrijdend, euforisch, ontspannend en mindful. Dus zet gewoon lekker wat muziek op en laat jezelf gaan. Werkelijk de simpelste en misschien ook wel de leukste manier om je lichaam en geest te ontspannen.
 

 

Meer inspiratie