Home » Reportage
4 componisten die de danswereld veranderden

4 componisten die de danswereld drastisch veranderden

De danswereld heeft zich de afgelopen 100 jaar flink ontwikkeld. Het talent en de kunst van bekende dansers en componisten heeft hieraan bijgedragen. Er hoeft soms maar één iemand de huidige morele waarden of ideeën te verwerpen om voor een keerpunt in de dansgeschiedenis te zorgen. Deze vier baanbrekende componisten droegen een steentje bij aan deze ontwikkeling. 


1. Igor Stravinski

Met ouders die niet wilden dat hij muzikant werd, was Stravinski’s jeugd niet makkelijk. Toch ging hij tijdens zijn studie zijn muziekdroom achterna en werd hij jaren later bevriend met de oprichter van het gezelschap Ballet Russes, Serge Diaghilev. Voor dit dansgezelschap creëerde hij meerdere composities waaronder de bekende Firebird en The Rite of Spring. Het was zijn compositie, The Rite of Spring, in combinatie met de choreografie van Vaslav Nijinski die de danswereld op zijn kop zette. Het was de eerste keer dat een compositie verschillende en gedurfde ritmes had en dissonant klonk. Ook waren de bewegingen niet zoals het publiek verwachtten. In plaats van vloeiende bewegingen, bevatte deze choreografie veel voetenwerk en gestamp met gecompliceerde ritmes. 

2. Max Richter

Max Richter specialiseert zich niet in één aspect van de muziek. Naast componeren is hij bekend met synthesizers, computers en het creëren van een volledig symfonieorkest. Dit is waardoor hij zo bekend is geworden. Hij creëert muziek voor onder andere films, series, video-installaties, maar zijn creaties zijn ook in balletvoorstellingen over de hele wereld te horen. In Nederland hebben we Richter al meerdere keren kunnen horen tijdens voorstellingen van het Nederlands Dans Theater. Voorbeelden hiervan zijn Silent Scream en Singuilière Odyssée.

3. Pjotr Iljitsj Tsjaikovski Tchaikovski 

Ook Tchaikovski’s familie wilde niet dat hij de muziekwereld in zou gaan. Net zoals Stravinski, is Tchaikovski zijn droom achternagegaan en dat is maar goed ook! Op vroege leeftijd ontwikkelde hij al een eigen muziekstijl met invloeden van zowel Russische als Duitse muziek. Zijn bekende werken, die we allemaal kennen, zijn Het Zwanenmeer, de Notenkraker maar ook Doornroosje. De Zwanenmeer balletvoorstellingen zijn vanuit Rusland wereldwijd bekend geworden en zijn vandaag de dag nog steeds te aanschouwen in de theaters. 

4. Steve Reich

Steve Reich is naast Max Richter één van de bekendste componisten van de minimalistische muziek. Voordat hij aan zijn muziekopleiding begon, behaalde hij een diploma filosofie. Als herdenking op de 9/11 aanslagen componeerde Reich WTC 9/11: For Three String Quartets and Pre-recorded Voices. In de danswereld kennen we hem van zijn compositie die de eerste choreografie van Anne Teresa De Keersmaeker, Fase, Four Movements to the Music of Steve Reich, ondersteunde. Op de minimalistische muziek met de complexe maar simpele choreografie voor het oog, wordt nog steeds wereldwijd gedanst.  

Meer inspiratie