Home » Reportage
Steve Reich de componist van minimalistische muziek

Steve Reich componeerde voor bekend choreograaf Anne Teresa De Keersmaeker

Er zijn verschillende componisten die bij hebben gedragen aan baanbrekende dansstukken in de dansgeschiedenis. Denk daarbij aan Igor Stravinski, Tchaikovski en Max Richter. Ook Steve Reich heeft zijn steentje bijgedragen, waardoor we Fase, Four Movements to the Music of Steve Reich, van Anne Teresa De Keersmaeker nu allemaal kennen! 


Steve Reich

Stephen Michael Reich, geboren in 1936 in New York, is één van de bekendste componisten van minimalistische muziek. Deze kunnen we herkennen aan de vele herhalingen en combinaties van simpele patronen en harmonieën. 

Voordat Reich zijn muziekcarrière op The Julliard School, Amerika, begon, studeerde hij filosofie aan Cornell University. Hij behaalde zijn master aan Mills College. Naast zijn interesse in het componeren, speelde hij ook keyboard- en percussie-instrumenten. In 1966 had hij al zijn eerste ensemble opgericht, waar hij minimalistische composities voor creëerde. Zijn eerdere werken zijn onder andere It’s Gonna Rain en Come Out, waarin hij verschillende ritmes combineerde die hij later her-componeerde. In sommige werken combineert hij zelfs live en opgenomen optredens.

Reich haalt zijn inspiratie uit Amerikaanse muziek en dan met name jazz- en etnische muziek. Hij bestudeerde zelfs Afrikaanse drum muziek in Ghana, Balinese muziek in Californië en muziek uit het Midden-Oosten in Jerusalem en New York. 

Met zijn vrouw, Beryl Korot, werkte hij samen aan twee multimedia opera’s: The Cave en Three Tales. In The Cave wordt het religieuze erfgoed van de joden en moslims onderzocht en de Three Tales ligt de technologie van de 20e eeuw uit. 

Als herdenking op de aanslagen van 9/11, componeerde Reich WTC 9/11: For Three String Quartets and Pre-recorded Voices. Hierin voegde hij opnames van noodoproepen en bewoners van New York tijdens de aanslag toe. 

Dans

Hebben we Steve Reich wel eens in dansvoorstellingen gehoord? Jazeker!

In 1982 ging Anne Teresa De Keersmaeker’s eerste dansvoorstelling Fase, Four Movements to the Music of Steve Reich in première, waarbij ze vier verschillende composities van Reich gebruikte. De voorstelling bestond uit drie duetten en één solo. Het was een mix tussen simpliciteit en complexiteit. Een serie van repetitieve bewegingen en kleine figuren die steeds opnieuw werden herhaald. Deze werden versneld of vertraagd, waardoor ze steeds een andere relatie kregen tot de muziek en tijd. Het was dus een simpel concept, maar erg gedetailleerd en specifiek werk, omdat de muziek van Reich op een wiskundige manier benaderd moest worden. De herhalende minimalistische bewegingen die langzaam veranderen voegen een extra laag toe aan de muziek en de ervaring van het publiek. 

Bekijk hier een stuk uit Fase, Four Movements to the Music of Steve Reich uit 1982:

Anne Teresa De Keersmaeker vertelt zelf over haar creatie:

 

De Keersmaeker danste voorheen zelf in de voorstelling, maar heeft het stokje nu overgedragen aan nieuwe dansers. Fase, Four Movements to the Music of Steve Reich is nu nog steeds te zien. Misschien zelfs bij jou in de buurt.

Meer inspiratie