Home » Reportage
Max Richter, wereldwijd bekend hedendaags klassiek componist.

Max Richter, talent achter de composities voor NDT en meer!

Niet alleen componisten uit de 20e eeuw zijn baanbrekend. Componist Max Richter is één van de meest bekende componisten in het hedendaagse muziekveld. 


Achtergrond

Richter is geboren in Duitsland en groeide op in Engeland. Hij studeerde aan de Edinburgh University en de Royal Academy of Music in Londen. Daarna ging hij naar Italië, Florence om te leren van componist Luciano Berio. Hij maakte deel uit van een klassiek/hedendaags ensemble Piano Circus, wat hij 1989 mede oprichtte. In dit ensemble speelde hij werken van beroemde minimalistische muzikanten van onder andere Steve Reich, Philip Glass en Julia Wolfe. Rond de jaren ’90 begon hij zijn interesses te verbreden naast zijn klassieke achtergrond. 

Momenteel specialiseert hij zich niet in één aspect van de muziek, maar is bekend met synthesizers en computers maar ook het creëren voor een volledig symfonieorkest. Zo maakte hij muziek voor zijn eigen albums, maar ook balletvoorstellingen, concerten, films en televisie series, video-installaties en andere theatervoorstellingen. Zijn creaties zijn te horen in onder andere de hit-serie Black Mirror, de film Shutter Island en de nieuwe film Ad Astra, waarin Brad Pitt de hoofdrol speelt. Ook verschillende HBO series gebruiken zijn muziek. 

Zijn muziek kan worden omschreven als elektroakoestisch minimalistisch. In zijn werk komen hedendaags klassieke en populaire alternatieve muziekstijlen terug. 

Balletvoorstellingen

Ondertussen is Richters muziek terug te vinden in balletvoorstellingen over de hele wereld: The Mariinski Ballet, La Scala Milan, The Joffrey Ballet, New York City Ballet, The Paris Opera Ballet, American Ballet Theatre en Semper Oper. Zijn samenwerking met The Royal Ballet wordt wereldwijd geprezen.  

Woolf Works, gecomponeerd door Richter in combinatie met de choreografie van Wayne McGregor en The Royal Ballet maakten deel uit van The Guardian’s Best Dance of the 21st Century.

In ons eigen land horen we Richter ook tijdens voorstellingen van het Nederlands Dans Theater. Scenic Route van NDT bevat twee choreografieën die beide worden gedanst op composities van Richter. 

Silent Scream:

 

Singulière Odyssée:

Recensies en prijzen

In 2002 maakte hij zijn debuut met Memoryhouse die overal werd geprezen. Zijn 2004 album The Blue Notebooks werd door The Guardian verkozen tot een van de beste klassieke werken van de eeuw. Ook maakte hij een nieuwe compositie van Vivaldi’s The Four Seasons in 2012. Met zijn acht uur durende stuk Sleep brak hij een wereldrecord en kwam hij in het Guinness World Book of Records voor langste live muziekstuk ooit. 

Meer inspiratie