K-pop: een mix van verschillende dansstijlen, styling en muziek
Heb je al eens gehoord van K-pop? Het muziekgenre uit Zuid-Korea dat letterlijk ‘Koreaanse pop’ betekent is de afgelopen jaren ook in Europa steeds bekender geworden. Het is een mix van muziekstijlen, voornamelijk hiphop- en popmuziek, maar heeft ook soul- en funk-invloeden. Een voorbeeld van een artiest die K-pop internationaal op de kaart zette is PSY, met het nummer “Gangnam Style” in 2012 maakte hij een grote hit. De dans die in die videoclip werd gedaan werd over de hele wereld nagedaan en gedeeld op sociale media. Ook de groep BTS is de afgelopen jaren steeds bekender geworden en won in november 2020 nog verschillende prijzen bij de MTV EMAs.
Het begin van K-pop
Volgens de meeste bronnen is K-pop ontstaan met de hiphopgroep Seo Taiji and Boys. In 1992 deden zij mee aan een Zuid-Koreaanse talentshow. Zij waren een van de eersten die zich verzetten tegen de zware censuur op de Zuid-Koreaanse muziek. Tot die tijd moesten liedjes vaderlandslievend zijn, oftewel inhoudelijk heel braaf. De groep Seo Taiji and Boys had een boodschap voor het publiek, in contrast met de nationalistische nummers waar Zuid-Korea mee bekend was. De groep combineerde rap met Koreaanse teksten, gemixt met andere muziekstijlen en een hiphopdanschoreografie. In de jaren daarna werd de stijl steeds bekender, en won ook buiten Azië aan populariteit.
Het “perfecte” plaatje
K-popgroepen zijn vaak boy- en girlbands. De optredens en clips zijn een totaalpakket van dans, styling en muziek, tot in de puntjes verzorgd. Perfectie is daarom ook een van de kernwoorden die binnen de K-popwereld vaak wordt benoemd. Met name op het gebied van dans en choreografie zijn de optredens en videoclips vaak van hoge kwaliteit.
De grootte van de groep varieert heel erg, zo telt de band NCT zelfs 40 leden. Sommige bedrijven maken daar slim gebruik van door de ene helft van de groep op te laten treden in Zuid-Korea, en de andere helft in China.
Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement.
Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.
Mix van dansstijlen
De dansstijl binnen K-pop wordt gekenmerkt door een diversiteit aan stijlen. Zo zijn er invloeden vanuit hiphop, maar ook vanuit bijvoorbeeld moderne dans en electro dance. Steeds meer dansscholen in Nederland bieden lessen in K-pop aan waarin vooral choreografieën worden aangeleerd van de bekendste K-pop videoclips. De populariteit groeit snel, vooral onder jongeren door sociale media.
Audities en zware trainingen
De bands in de wereld van de K-pop zijn geproduceerd. Dit betekent dat zij een intens proces van training en repetities ondergaan zodat ze uiteindelijk perfect kunnen optreden. Sommigen ondergaan zelfs ook uiterlijke veranderingen zodat ze zoveel mogelijk als één gelijke groep kunnen optreden.
In de westerse wereld bieden de meeste platenmaatschappijen pas een platendeal aan nadat een artiest wat bekender is geworden. In de wereld van de K-pop werkt het andersom: mensen met de droom om bekend te worden melden zich aan voor verschillende audities en gaan alle platenmaatschappijen af. Als ze uiteindelijk worden uitgekozen repeteren en trainen ze soms wel jaren voordat ze beginnen met optreden. De artiesten moeten veel inleveren en veranderen eigenlijk hun hele levensstijl om de top te kunnen bereiken.
De harde wereld van K-pop
Zoals je wel kunt opmaken uit bovenstaande tekst is het een harde wereld. K-pop kwam de afgelopen jaren daardoor vaak in het nieuws. Er zijn wetten gemaakt om kinderarbeid en zogeheten slavencontracten tegen te gaan. Maar ondanks dat heeft de vrolijke en perfect lijkende wereld van K-pop ook een keerzijde als het gaat om hard werken en moet er veel voor worden ingeleverd om de top te bereiken.
Benieuwd? Bekijk hier onder de “Top 10 K-pop music videos”
Bronnen:
De Tijd, EF, newsmonkey, NOS, wikipedia