Dance Street Interview

Dance Street: Een Nederlandse dansfilm tijdens de lockdown

Dance Street is een nieuw initiatief van het talentontwikkelings platform MUMEGO. Het platform geeft jongeren de kans om hun en hun talenten te laten zien. We spreken met Iris Lamers over de film en het maakproces.

Een geheime dansbattle tijdens een lockdown

Het verhaal van de film past bij de tijd waarin we leven. Tijdens een lockdown wordt er een geheime dancebattle georganiseerd met een hoofdprijs van 10.000 euro. Twee rivalen teams van dezelfde school doen mee aan deze dancebattle. Zullen de dansers dit geldbedrag winnen en alle obstakels kunnen doorstaan?

Coronacrisis als inspiratie

“De film is geïnspireerd door de lockdown. Hierdoor hebben we de regels na kunnen leven die op dat moment golden,” vertelt Iris. Gezien de leeftijd van de castleden konden ze door de maatregelen van dat moment gewoon filmen. En hoewel de film is gebaseerd op de lockdown, heeft corona geen zwaarte in de film. “We wilden het verhaal van de film luchtig houden voor de doelgroep.”

Het auditieproces van de cast

Iris vertelt dat de cast is samengesteld uit de kweekvijver en directe netwerk van de dansschool Global Dance Centre. Verschillende dansers en acteurs moesten hier eerst auditie voor doen, maar de personages waren al door de schrijvers van de film bedacht. “Zo konden we op basis daarvan bij de audities de rollen invullen.”

Voorbereiding

“De voorbereidingen verliepen heel goed,’’ vervolgt Iris. In de zomer begon de cast met table reads. Dat waren dagen waar de hele cast bij elkaar kwam om het script te oefenen. ‘‘Het was erg leuk om te zien dat de cast het erg spannend vond om zich helemaal te laten gaan in hun rol. Maar naarmate we verder waren in de table reads zag je groei in hun spel en kropen ze volledig in hun rol.”


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews. 


Ervaringen

De crew had volgens Iris het geluk dat het weer zonnig was in de opnameweek. De productie was op die manier een erg aangename periode om te draaien. Daarnaast was het ook nog een leuke en leerzame ervaring voor de cast. “We hebben ervaren dat de cast een hechte vriendschap heeft overgehouden na een volle periode met elkaar te hebben opgetrokken. Ook merken we het altijd in onze producties dat cast en crew elkaar beter leren kennen en na een productie ook privé goed in contact met elkaar blijven. Dit is een mooie beloning als je creatieve mensen met dezelfde passie bij elkaar brengt.”

De boodschap van de film

Dans kan mensen verbinden op een manier dat niks anders kan, ongeacht je achtergrond. De boodschap van de film is daarom het volgende: “We willen meegeven dat vriendschap en elkaar steunen het allerbelangrijkste is. De entertainmentwereld is een moeilijke plek waar creatieve mensen moeten vechten voor een plek of een job. Maar juist door elkaar te helpen en elkaar te gunnen openen er meer deuren. Bij een dancebattle mag er een gezonde concurrentie zijn, maar het einde van het allemaal moet iedereen trots op elkaar en leren van elkaar. Ook willen we dat dansers, jong en oud, zich beseffen dat ze multidisciplinair zijn. Dans geeft je een brede basis. Dansers zijn visueel ingesteld, ze hebben grote inlevingsvermogen wat helpt bij acteren, zij zijn muzikaal en ga zo maar door.”

De film kan je zien op de website.

Bekijk hieronder de trailer!

Meer inspiratie