De Nederlandse Dansdagen gaan door!

De Nederlandse Dansdagen gaan door!

In 2021 kiest hét dansfestival van Nederland voor een unieke vorm waarbij het beste van twee werelden samenkomen. De Nederlandse Dansdagen worden dit jaar namelijk gehouden in het Maastrichtse theater, op bijzondere locaties in de stad en online vanaf het digitale podium.

#dansmet mij

Het festival opent op 30 september 2021 online met de avond van de Nederlandse Dans en nodigt hierbij iedereen uit om samen een week lang online, maar ook weer live dans te beleven. Oom mee te praten, samen te maken, te dansen en elkaar te ontmoeten. Het festival creëert hiermee een extra groot podium dat voor iedereen toegankelijk is en waarop de rijke diversiteit en de absolute top van de Nederlandse dans te zien is. De Dansdagen roept daarbij op tot #dansmetmij. Dit is een uitnodiging aan publiek, makers, gezelschappen, amateurs en opleidingen om samen te bewegen.

Programma

Het programma bestaat uit “klassiekers” zoals het Gala van de Nederlandse Dans, maar er zijn ook  veel programmaonderdelen in een nieuw of digitaal jasje gestoken. Zo zal de vijfde editie van het dansMuseum weer een volledig digitale variant worden en in het teken staan van choreograaf en beeldende kunstenaar Toer van Schayk. Theater aan het Vrijthof geeft op zaterdag 2 oktober afwisselend en doorlopend het toneel aan meesters van de dans en intrigerende nieuwkomers. De virtual residencies keren ook weer terug in een online vorm. Vanaf dit jaar in een meerjarige samenwerking met Korzo, Plan Brabant en Moving Futures.

Naast de online premières van de virtual residencies worden de winnaars van de festivalprijzen van vorig jaar live gepresenteerd met hun nieuw gecreëerde werk. Daarnaast toont het festival onder andere premières van Corpo Máquina en SALLY Dansgezelschap Maastricht. Nieuw is het ‘unplugged podium’, waarbij op een bijzondere locatie in Maastricht continue dans in een rauwe vorm te beleven is.

Prijzen

Tijdens Het Gala van de Nederlandse Dans op vrijdag 1 oktober worden de dansprijzen uitgereikt. Na een jaar van pauze in 2020 door COVID-19 worden de prestigieuze Zwanen van de VSCD nu wel uitgereikt. Een extra rijke editie waarbij er winnaars worden gekozen uit de genomineerden van 2020 en 2021. De genomineerden van 2021 worden tijdens De Avond van de Nederlandse Dans, op 30 september, bekend gemaakt. Ook worden de innovatieprijzen van het festival uitgereikt. Genomineerden worden op 30 juni bekend gemaakt.

Festivalprogramma

Het complete festivalprogramma wordt 1 september bekend gemaakt. Houd de website nederlandsedansdagen.nl in de gaten voor updates en informatie.

Meer inspiratie