DOX streamt jeugdvoorstelling Recht

DOX streamt jeugdvoorstelling Recht

Foto: Julian Maiwald

DOX speelt met Recht een voorstelling over de ongrijpbare grenzen van je eigen recht en het vormen van je identiteit, maar ook over eenzaamheid. Helaas kon DOX de voorstelling niet live voor publiek spelen, dus streamen ze het net zoals veel andere dansgezelschappen online op woensdag 28 en donderdag 29 april.

Het verhaal

Max observeert vanuit zijn raam het verjaardagsfeest van zijn populaire overbuurmeisje Lisa, waar het een komen en gaan is van vrolijke en zorgeloze gasten. Maar zijn zij wel zo zorgeloos? Max is lelijk. Dat weet hij zeker. En knappe mensen begrijpen niet hoe het is om lelijk te zijn. Max is ontzettend boos. Op Lisa, op zijn moeder, op alle meisjes die hem niet zien staan, op alle jongens die door die meisjes wel gezien worden. Op iedereen en op de wereld.

Podcast

Door de coronamaatregelen zijn jongeren vaker alleen, komen in minder grote groepen live samen en voelen zich steeds vaker eenzaam. Daarnaast worstelt iedere puber in mindere of meerdere mate met zijn of haar zelfbeeld, net als Max, de hoofdrolspeler in Recht. Voor de DOX podcast bekeken twee jongeren de voorstelling online en spraken met theatermaker en oud-DOX'er Dionne Verwey over de voorstelling, eenzaamheid en first impressions.


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.


Het creatieve team

In 2018 las huisregisseur Timothy de Gilde voor het eerst over de ‘incel-beweging’. Een groep mannen die geen seks hebben, maar vinden dat ze hier recht op hebben. Samen met de veelgeprezen schrijver en acteur Lowie van Oers deden ze online onderzoek naar eenzame onbegrepen jongeren. Hierop gebaseerd schreef Lowie de nieuwe tekst Recht. Timothy maakte samen met choreograaf Dalton Jansen de voorstelling. Dalton Jansen heeft niet alleen de choreografie gemaakt, maar hij danst zelf ook mee. Met de opzwepende beats van Xander Vrienten zorgen de performers Joep Paddenburg, Juan Zyad, Noah van der Burgt en Dalton Jansen ervoor dat je bloed sneller gaat stromen.

Meer inspiratie