Kiev Ballet danst De Notenkraker

Dansend de kerst door? 7 voorstellingen voor de feestdagen

Het is december! Tijd om een paar hartverwarmende dansvoorstellingen te bezoeken. Er staat weer genoeg op de agenda: van balletsprookjes voor het hele gezin tot frisse dansinspiratie. Dans Magazine noemt de voorstellingen die je niet mag missen deze kerstperiode.

Alice in Winter Wonderland

Na het succes van 2016 werken De Dutch Don't Dance Division en het Residentie Orkest opnieuw samen aan Alice in Winter Wonderland. Het raadselachtige verhaal van Lewis Caroll is spannend voor het hele gezin, met muziek van Tsjaikovski en decors die zijn geïnspireerd op de beeldillusies van Escher. Te zien van 25 t/m 28 december in het Zuiderstrandtheater in Den Haag.

Cinderella

Nog een heropvoering van een succesvoorstelling: het Nationale Ballet met Cinderella van Christopher Wheeldon. Cinderella is een filmisch sprookje met een prijswinnende choreografie. Tijdens de première op 13 december vindt een magische datingshow plaats. Voorafgaand aan de voorstellingen op zondag 23 en 30 december zijn er speciale inleidingen voor het hele gezin. Te zien van 13 december tot 1 januari bij het Nationale Opera & Ballet in Amsterdam. 

Het Introdans Kerstgala

Introdans danst iedere kerstperiode een speciaal samengesteld programma in thuisstad Arnhem en Apeldoorn. Tijdens het kerstgala van 2018 staan vier moderne balletten op het programma: Rossini Cards van Mauro Bigonzetti, CANTUS van Nils Christe, Lieder Eines Fahrenden Gesellen van Jiří Kylían en Black Cake van Hans van Manen. Te zien van 25 t/m 29 december in Stadstheater Arnhem en Theater Orpheus in Apeldoorn.

TWOOLS

De wintertraditie van het Scapino Ballet heeft weinig te maken met kerst, maar biedt het publiek een rijke danservaring voor het nieuwe jaar. TWOOLS voert je in hoog tempo langs korte dansstukken van zowel de gevestigde orde als nieuw talent. Voor deze editie tonen zes choreografen hun werk, waaronder artistiek directeur Ed Wubbe. Een kennismaking met de veelzijdigheid van de moderne dans. Op tournee van 30 november tot 25 januari.

Hallo familie

Een nieuwe familievoorstelling van Moniek Merkx. Met een mengelmoes van theater en dans vertelt Hallo familie over een bont familiefeest. Met kinderen die steeds ouder worden en ouders die eigenlijk kind willen blijven. De voorstelling is onderdeel van het kerstvakantieprogramma in het Maaspodium in Rotterdam. Te zien van 21 december t/m 3 maart.

De Notenkraker

Deze winter brengt het Kiev Ballet het kindvriendelijke ballet De Notenkraker naar Nederland. Internationaal wordt dit gezelschap gewaardeerd voor haar moderne en humoristische choreografieën. Oprichter Poklitaru laat met zijn werk zien dat er - naast perfecte klassiekers - ook hoogwaardige moderne dans komt uit Oost-Europese steden als Kiev. In Nederland op tournee van 11 t/m 28 december.

FRESH: MIND UR STEP (XL)

Na de kerst genoeg ballet gezien? Begin het jaar dan fris met FRESH: Mind Ur Step, een internationaal project met artiesten uit de hiphopdans- en theater scene. Drie choreografen, Nabil Ouelhadj, Lloyd Marengo en Kader Attou, werkten met twaalf dansers uit vier landen. Vier van deze dansers maken voor FRESH hun eigen voorstelling: Lucinda Wessels, Giorgio Valentino Costa, Wennah Wilkers en Ryan Rademakers. Te zien op 11 januari in het Maaspodium in Rotterdam. 

Meer inspiratie